Öt éve nem történt ilyen a globális okostelefon-piacon

Woman Typing Phone Message On Social Network At Night Smart Phone Text Messaging Leisure Activity Girls Women Females Single Object Global Communications Sending Message Young Adult Typing Working One Person Discussion Communication Concentration Modern B
Young woman using cell phone to send text message on social network at night. Closeup of hands with computer laptop in background
Vágólapra másolva!
Bár a koronavírus-járvány és a chiphiány világszerte megnehezítette a technológiai szektor egyes területeinek működését, az okostelefonok globális piaca mégis növekedést tudott produkálni 2021-ben, 2017 óta először.
Vágólapra másolva!

A globális okostelefon-piac 2017 után először mutatott éves növekedést 2021-ben, az eladott darabszámok tekintetében – írja a CNBC a Counterpart Research adatai alapján.

A szállítások ugyanis éves alapon 4 százalékkal, 1,39 milliárd darabra nőttek tavaly, még úgy is, hogy a koronavírus-járvány és a chiphiány jelentősen megnehezítette a gyártást.

2017-ben egyébként a szektorban 1,56 milliárd darab telefont értékesítettek a gyártók, majd ez a szám 2018-tól 2020-ig folyamatosan csökkent.

Az egyes területeket tekintve, különösen erős volt a keresletnövekedés Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, valamint Indiában. Kínában viszont az értékesítések, éves alapon, 2 százalékkal zsugorodtak.

Az USA-ban az év elején még a 2020-ban bemutatott, 5G-kompatibilis iPhone 12 széria fűtötte a keresletet, majd az Apple az év során kijött az iPhone 13 szériával is. Későbbiekben pedig a Fekete Péntek leárazási időszaka és karácsonyi ünnepi szezon is erősen alakult az okostelefon-szektor számára.

A leszállított darabszám tekintetében a Samsung megtartotta a világelső pozícióját a gyártók versenyében.

A dél-koreai vállalat nagyjából 271 millió eszközt adott el tavaly, ami 6 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

Az Apple mindeközben világszerte 237,9 millió darab telefont értékesített, ami 18 százalékos növekedés volt 2020-hoz viszonyítva – köszönhetően főként az iPhone 12 széria iránti erős keresletnek. Ráadásul az Apple ezzel, hat év után, visszaszerezte a kínai piacon a vezető szerepét, 2021 negyedik negyedévében. Utóbbi teljesítmény már elsősorban az iPhone 13-as széria kínai sikerének volt köszönhető.