Februárban nagyon felpöröghet a kiskereskedelmi forgalom

Spar kiskereskedelem
Vágólapra másolva!
Nagy lendületet vehet a kiskereskedelmi forgalom februárban az emelkedő jövedelmek, az egyszeri juttatások és a kereskedelmet érintő változások miatt - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek hétfőn.
Vágólapra másolva!

Vámos György jelezte: az üzletekben általában az év első két hónapja a legvisszafogottabb, idén februárban viszont kiugró forgalom várható.

Éves szinten a kiskereskedelem 5-6 százalékos növekedésével számolnak 2022-ben,

a főtitkár szerint ugyanakkor a februári forgalom a 8-10 százalékos növekedést is elérheti az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: Origo

Ennek okai között említette, hogy a minimálbér emelése, a fizetésemelések, illetve az egész évre ható kedvezmények mellett olyan egyszeri juttatásokat is kapnak a családok, amelynek egy részét az üzletekben fogják elkölteni. Vámos György arra számít, hogy akik nagyobb értékű vásárlást terveznek, azok akár már februárban megveszik a kinézett termékeket a családi adóvisszatérítésből vagy a 13. havi nyugdíjból.

Az OKSZ főtitkára kitért arra is, hogy február 1-jén életbe lépnek olyan szabályozások, amelyek szintén könnyítik a háztartások pénzügyi helyzetét, például egyes alapvető élelmiszereknél az árstop és az

élelmiszerek vásárlásának lehetősége SZÉP-kártyával.

Vámos György úgy látja, hogy az árstop árfékező hatása a kijelölt élelmiszerek mellett a kapcsolódó termékekre is hatással lesz.

Hozzátette, hogy az üzleteknek nem kötelező biztosítani a SZÉP-kártyával történő fizetés lehetőségét, de számukra is előnyös, ha szerződnek a kibocsátó bankokkal a SZÉP-kártya elfogadására.