Ellephetik a világot a láthatatlan pénzeket váltó ATM-ek

Bitcoin ATM, automata, Walmart bitcoin, illusztráció
A Bitcoin ATM is seen next to a regular dollar ATM inside a gas station in Los Angeles, California on June 24, 2021. (Photo by Chris Delmas / AFP)
Vágólapra másolva!
Közel 60 százalékos éves növekedési rátával bővülhet a kriptovaluta ATM-ek globális piaca 2022 és 2028 között, derül ki egy friss jelentésből. Ahogy ugyanis a kriptopénzek egyre elfogadottabbá válnak a világgazdaságban, úgy nő meg az igény arra, hogy a fogyasztók könnyen és gyorsan válthassanak hagyományos valuták és a kriptoeszközök között.
Vágólapra másolva!

A kriptovaluta ATM-ek globális piaca 2028-ra elérheti az 1,88 milliárd dolláros méretet, ami 59,2 százalékos összesített éves növekedési rátát jelentene az iparágban – derül ki a Grand View Research jelentéséből.

A látványos növekedés elsősorban annak tudható be, hogy világszerte egyre több magánszemély használ kriptoeszközöket,

a vállalatok pedig igyekeznek megteremteni annak lehetőségét, hogy a fogyasztók könnyen és gyorsan juthassanak kriptopénzekhez az ATM-ek segítségével.

A TripleA statisztikái alapján 2021-ben nagyjából 300 millió kriptovaluta-tulajdonos volt, és a számuk várhatóan lendületesen emelkedni fog a következő években. Egy amerikai felmérés szerint 2021 első felében az amerikaiak 48 százaléka vásárolt kriptovalutát.

Hatalmas növekedés előtt állhat a kriptovaluta ATM-ek piaca Forrás: Getty Images via AFP/Michael M. Santiago

A tavalyi év azonban különösen nagy lendületet adott a kriptopiacnak. Egyrészt az árfolyamok rekord magasságokba emelkedtek, ami megnövelte a magánszemélyek érdeklődését. Másrészt a koronavírus-járvány miatt minden digitális fizetési megoldás népszerűsége emelkedett.

Végül pedig egyre több állami intézmény mozdult el a kriptovaluták elfogadása felé.

A jelentés hangsúlyozta, ahogy a szállodák és az éttermek egyre nagyobb számban helyeznek el kriptovaluta ATM-eket a létesítményeikben, úgy lehet egyre természetesebb a váltás hagyományos és kriptopénzek között.