Generációváltás a családi vállalkozások életében

Vágólapra másolva!
Minden családi vállalkozás életében eljön a generációváltás, amikor is a rangidős családfő átadja a cég vezetését a fiatalabb nemzedéknek. Hogyan is zajlik egy ilyen generációváltás és milyen segítséget vehetnek igénybe a családi vállalkozások? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat!
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Egy vezetőváltás minden cég életében nehéz, nincs máshogy ez a családi vállalkozásoknál sem. A jogi folyamaton túlmutató út hosszú és olykor göröngyös, hiszen a procedúrában résztvevők rokonok, így az érzelmi oldalra is nagy hangsúlyt szükséges fektetni, hogy a generációváltás végén mindenki nyertesnek érezhesse magát. Nemzetközi kutatások kimutatják, hogy a családi vállalkozásoknak a 80%-a nem vészeli át a generációváltást. Ennek több oka is lehet, sokszor a felkészületlenség, a félvállról vett átadás, az “úgyis lesz valahogy” hozzáállás vezetnek a bukáshoz.

Hogyan is lehet hozzáfogni a generációváltáshoz? A legelső mozzanat a megfelelő utód kiválasztása és felkészítése a cég vezetésére. Ezt olykor tudatosan alakítják a cégvezetők, éveken át erre nevelik gyermekeiket. Ha ez a folyamat sikeres, akkor a generációváltás is könnyebben lezajlik. Előfordul azonban, hogy a felkészülési idő megrövidül egy váratlan eseménynek köszönhetően, esetleg nem a gyermek veszi át a céget. Ekkor is fontos a körültekintő utódválasztás, illetve a megfelelő szakmai háttér biztosítása a vállalkozásnak. A következő kérdés, ami felmerülhet a folyamatban: érdemes vajon családi alkotmányt írni? Járjuk körbe ezt a területet! Fontos az átadás-átvétel előtt tisztázni a főbb dolgokat a családtagok között, ilyen lehet például az egyének jövőképe, a vállalkozás jövőképe, a tagok jogai és kötelességei, a szerepkör tisztázása. Szükséges megkülönböztetni a vállalkozás tulajdonosát és a cégvezető szerepét. Szerencsés módja lehet ennek a családi alkotmány, mint egy közösen megírt dokumentum, viszont érdemes tisztázni, hogy ez nem egy jogi okirat, tehát a benne foglaltakat nem kötelező betartani, azoknak elmulasztása nem jár jogi lépésekkel. Mégis fontos alappillére lehet a generációváltásnak, hiszen számos kérdésre választ kaphat ezáltal. Segítség nélkül fél belevágni ebbe a hosszú folyamatba? Erre is találhatunk megoldást! Számos program, illetve erre szakosodott szolgáltató tud segíteni a generációváltásban. Ezek közül szeretnénk most egyet kiemelni.

A hosszú folyamat megsegítése érdekében lehetőség van jelentkezni az „Evolúció – Megújuló Vállalkozások Programja”-ra, amit azok a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások, szövetkezetek, egyéni cégek tudnak igénybe venni, akik legalább öt lezárt évvel rendelkeznek és nem állnak jogerős felszámolás vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás alatt. Továbbá fontos, hogy a vállalkozás tulajdonosának legalább az 55. életévét szükséges betöltenie. Amennyiben ezek a feltételek adottak, akár ingyenes szolgáltatásokat is igénybe tudnak venni a kis- és középvállalkozások a program által. Pontosan milyen segítségre számíthatnak a programban résztvevők? A programon belül segítséget kaphatnak a cégérték felmérésében, az átadói folyamat lebonyolításában. Továbbá a szerződésminták, e-learning tananyag, valamint szakértők segítik a cégátadás folyamatát.

A generációváltás egyre több cég életében kezd aktuálissá válni. Annak érdekében, hogy ez sikeresen végbemenjen a fentieket érdemes megfogadni. Hosszú és alapos előkészület, utánajárás és különböző programok könnyíthetik meg a folyamatot, hogy a cégátadó minél hamarabb hátradőlhessen engedve a fiatal generációt a vezetőülésbe. Végezetül a generációváltásnak számos pozitív hozama is van. Az utód legtöbbször friss energiákat, új ötleteket és korszerű technikát hozhat a vállalkozás életébe.