Aranylázban égett a világ 2021 végén

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés szerint az arany iránti globális kereslet 4021 tonnára emelkedett 2021-ben. A negyedik negyedév pedig különösen erős volt, akkor a kereslet közel 50 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A tavalyi aranykereslet szinte teljesen ledolgozta a 2020-as csökkenést – írja az RT.com az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) friss jelentése alapján. Az év egészében az aranykereslet 4021 tonnára emelkedett, de különösen a negyedik negyedév volt erős.

Az év utolsó hónapjában a kereslet 50 százalékkal emelkedett, és 10 negyedéves csúcsot ütött meg.

A központi bankok aranyvásárlásai jelentősen felülmúlták tavaly a 2020-as szintet. 82 százalékos növekedéssel, 463 tonnát vásároltak a központi bankok. Ezzel a jegybanki aranytartalékok szintje közel 30 éves csúcsra emelkedett. A vásárlási kedv aztán az év második felében enyhült, és a negyedik negyedévben már 22 százalékos volt az éves alapú csökkenés.

Megugrott tavaly az arany iránti globális kereslet. Forrás: Shutterstock

A WGC adatai szerint a fogyasztói oldalon az ékszerek iránti kereslet és a technológiai szektor vásárlásai ugyancsak erősödtek az év során a 2020-as gyengélkedéshez viszonyítva. Az ékszerek piacán India és Kína meghatározó szereplő volt, de minden más régióban is általános volt a növekedés.

Mindeközben a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) aranyállományai 173 tonnával csökkentek 2021-ben,

ami éles zuhanás volt a 2020-as szinthez képest, amikor 874 tonnával emelkedett az ETF-ek globális aranyállománya.

Összességében tehát azt látni, hogy a kifejezetten befektetési célú aranykereslet csökkent 2021-ben, de ezt ellensúlyozni tudták a jegybankok, illetve a gazdaság különböző szereplői, mégpedig igen széles körben. A WGC szakértői pedig arra számítanak, hogy ez a dinamika valószínűleg a 2022-es évet is meghatározza majd.