Már idén jöhet a digitális rúpia Indiában

Horizontal
A Indian woman poses with new 2000 rupee notes, her Aadhaar ID card and a finger inked with indelible ink after exchanging withdrawn 500 and 1000 rupee banknotes at a bank in Chennai on November 17, 2016. India is to use indelible ink to prevent people from exchanging old notes more than once, the government said November 15, a week after the withdrawal of high-value banknotes from circulation in a crackdown on "black money". / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Vágólapra másolva!
Az indiai pénzügyminiszter bejelentése szerint az országban már idén beindíthatják a rúpia digitális változatát. A kormány emellett jelentős adóterhet szabna ki a digitális eszközökben szerzett jövedelmekre.
Vágólapra másolva!

Az indiai pénzügyminiszter közölte, hogy az országban akár már idén beindulhat a nemzeti fizetőeszköz, a rúpia digitális verziója. Nirmala Sitharaman emellett azt is elmondta, hogy

30 százalékos jövedelemadót vetnének ki a digitális eszközökben szerzett jövedelmekre

– írja a BBC.

Az adót a kriptovalutákkal, illetve a nem helyettesíthető tokenekkel (NFT-k) történő kereskedésre vetnék ki. A 30 százalékos adóval a digitális eszközök olyan adóbesorolás alá esnek majd, mint például a lottózás vagy a szerencsejáték.

Ezzel India a legutóbbi ország, amely hivatalos is bejelentette a saját digitális valutájának a bevezetését, miután Kína már hosszú ideje teszteli a digitális jüant.

A digitális rúpia bevezetése egybevág a kormány szándékával, amely az indiai készpénzhasználat visszaszorítását célozza.

2016-ban Narendra Modi miniszterelnök például bejelentette az 500 és 1000 rúpiás bankjegyek kivonását a forgalomból, aminek a hivatalos célja a korrupció visszaszorítása volt.

India mellett nemrég a brit jegybank is közölte, vizsgálják a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét.