A SpaceX lefújta a hétvégére tervezett űrmisszió indítását, mert - mint most kiderült - egy tengerjáró hajót a kilövés biztonsági zónájába navigáltak, ahol viszont veszélybe kerülhetett volna, így a rajta utazók is. Az ügyet vizsgálják a hatóságok. A részleteket az Insider jelentette.

Az amerikai parti őrség vizsgálatot indított a Royal Caribbean hajótársaság ellen, mert az egyik tengerjáró hajója veszélyesen közel merészkedett a SpaceX rakéta kilövési zónájához, és emiatt a küldetést el kellett halasztani. 

Mindössze 30 másodperccel a SpaceX Falcon 9 rakétájának vasárnap esti tervezett felszállása előtt fújták le a küldetést,  miután észlelték, hogy egy tengerjáró hajó veszélyesen megközelítette a kilövőhely tiltott zónáját.

A SpaceX egyik rakétakilövéseForrás:https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-spacex-crew-2-astronauts-headed-to-international-space-station

Megerősítjük, hogy a betolakodó a Harmony of the Seas nevű tengerjáró hajó volt"  - olvasható David Micallef, az amerikai parti őrség szóvivőjének közleményében. A parti őrség még vizsgálja a vasárnapi sétahajó behatolását és az emiatt elhalasztott SpaceX misszió ügyét."

A Royal Caribbean Harmony of the Seas tengerjáró hajója 362 méter hosszú, 65 méter széles, és a 18 fedélzetén több mint 6.600 vendéget tud fogadni a társaság honlapja szerint. 

A vasárnapi kísérlet volt a negyedik egymást követő nap, amikor a SpaceX megpróbálta elindítani a COSMO-SkyMed második generációs FM2 küldetést,  amelynek keretében az olasz űrügynökség megfigyelő műholdját küldenék az űrbe.

Az indítással Elon Musk cége a CNBC szerint jó úton halad afelé, hogy elérje a bejelentett célját, miszerint 2022-ben 52 küldetést indít, vagyis havonta átlagosan négy rakétát.