Soha nem látott szintre nőtt az amerikai államadósság

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Kedden az amerikai államadósság először lépte át a 30 ezer milliárd dolláros határt – közölte az amerikai Pénzügyminisztérium. Az adósság növekedését jelentősen fűtötte a világ legnagyobb gazdaságának hitelfelvétele a koronavírus-járvány időszakában.
Vágólapra másolva!

Először lépte át kedden az amerikai államadósság a 30 ezer milliárd dolláros határt – közölte az amerikai Pénzügyminisztérium.

Az USA két legnagyobb külföldi hitelezője Japán és Kína, 1300, illetve 1080 milliárd dollárral.

A teljes amerikai adósságállományból közel 8 ezer milliárd dollár van külföldi kézben, olyan országoknál (Japán és Kína mellett), mint az Egyesült Királyság, Luxemburg, Írország, Brazília, Kanada, Franciaország, India, Belgium, valamint Tajvan és Hongkong – írja az RT.com.

Soha nem látott szintre nőtt az amerikai államadósság. Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Emellett az amerikai szövetségi kormány kezében is van 6500 milliárd dollárnyi adósság, főleg társadalombiztosítási alapokon és katonai nyugdíjalapokon keresztül. Továbbá a koronavírus-járvány időszakában az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is megduplázta a mérlegét,

vagyis a jegybanknál immár 8900 milliárd dollárnyi amerikai államadósság van.

Az elemzőket meglepte a 30 ezer milliárdos határt ilyen gyors átlépése, ugyanis a szakemberek évekkel későbbre várták ezt a szintet. A járvány idején folyósított különböző támogatások kifizetéséhez azonban az állam hiteleket vett fel, ami hirtelen jelentősen felgyorsította a teljes államadósság növekedését.