Minden eddiginél magasabbra emelkedett a Babakötvény kamata februártól

VARGA Mihály
Budapest, 2020. március 4. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontjának átadásán a Fiumei úti kormányhivatalban 2020. március 4-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Újabb jó hír a gyermeket nevelő családoknak: minden eddiginél magasabbra, 8,1 százalékra emelkedett a Babakötvény kamata februártól - olvasható Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán megjelent bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A Babakötvény egyre népszerűbb: a családok már 273 ezer gyermeknek gyűjtenek ilyen megtakarítást, amelynek értéke meghaladja a 153 milliárd forintot.

Tavaly harmadával több Babakötvényt vásároltak a szülők, mint egy évvel korábban

- írja Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Államkincstár februárban az éves kamatot is kifizette nyolc sorozat után, amelynek összege meghaladja a 3 milliárd forintot.

A bejegyzés:

A miniszter bejegyzésénél kitért arra, hogy miért előnyös a Babakötvény. Ezeket a szempontokat említette:

  • Adó-, járulék- és illetékmentes.
  • Januártól a kormányzat megduplázta a befizetések után járó állami támogatást: 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelték
  • Nincs számlavezetési díj.
  • A mindenkori inflációnál 3 százalékkal magasabb a kamata.
  • Így már havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára.

Bármikor megnyitható

A Magyar Államkincstár (MÁK) csütörtökön közleményben tájékoztatott arról, hogy a tárcavezető által említett 3,2 milliárd forintos kifizetés 151 ezer Start-számlával rendelkező ügyfelet érintett, akik már a megemelt kamatot kapták Babakötvényeik után.

Start-számlát 2012 októbere óta kizárólag a MÁK-nál lehet nyitni

- emlékeztettek. Ezen a számlán található az állam által minden újszülött gyermek számára biztosított 42.500 forintos Életkezdési Támogatás Babakötvénybe fektetve - tették hozzá.

A kincstárban eddig már közel 273 ezer Start-számlát nyitottak, az ezen található megtakarítások értéke 153 milliárd forint - erősítették meg.

A kincstár rámutatott arra, hogy 2021-ben 35 százalékkal, közel 38,5 milliárd forinttal több Babakötvényt vásároltak a gyermekes családok, mint az előző évben.

A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, a gyermek bármely életkorában lehet élni a lehetőséggel, ugyanis erre bárki, bármekkora összeget befizethet díjmentesen - hangsúlyozta a MÁK.