Egyre több európai fogyasztót érintenek a magas energiaárak

- Horizontal ELECTRICITE COMPTEUR ELECTRIQUE PHOTO D'ILLUSTRATION AFFICHAGE DES PRIX DOCUMENT EDF
A picture taken on July 31, 2013 shows an electric meter and a EDF electricity bill in Godewaersvelde, northern France. French state-controlled energy giant EDF on July 30, 2013 beat analyst expectations by posting a 3.5 percent rise in first half net profits due to the cold weather that swept across France in the period. .AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európában kialakult energiaársokk okainak feltáráshoz nem elégséges önmagában csak a villamosenergia-piaci modellek vizsgálata, hanem az is elengedhetetlen, hogy az európai földgázpiac sérülékenységének szerkezeti okait is feltárják a hatóságok – hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) fórumán. Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a magas villamosenergia- és földgázárak okait és következményeit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) idei első ülésein. A tárgyalásokon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt Ságvári Pál nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes képviselte.

Az Európai Bizottság 2021. október 13-án jelentette meg közleményét a növekvő energiaárak kezelésére vonatkozó cselekvési és a támogatási eszköztárról, amelyben azonnali és középtávú megoldási lehetőségeket - többek között adócsökkentést és a piacfelügyeleti tevékenység fokozását – javasolta a tagállamok számára.

Franciaországban készült villamosenergia-számla (Illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Huguen

Emellett az Európai Bizottság felkérte az ACER-t, hogy 2022. április végéig részletes felülvizsgálat keretében elemezze, szükség van-e az európai uniós villamosenergia-piaci modell felülvizsgálatára. Az Ügynökség ezt az elemzést a nemzeti szabályozó hatóságok bevonásával dolgozza ki, melyeknek most kiemelt feladata a villamosenergia-piacok működése és az energiaár-válság közötti lehetséges összefüggések vizsgálata.

Ságvári Pál rámutatott, hogy

a magas energiaárak minden európai uniós tagállamban komoly problémát jelentenek.

Már nemcsak a vállalkozások, hanem a háztartások is egyre nehezebb helyzetben vannak, sok esetben a végszámlák 30%-os emelkedéséről beszélhetünk. Mint mondta, a pénzügyi likviditás hiánya és a források alulfedezettsége miatt egyre gyakoribbak a szolgáltatói csődök, ami korábban nem tapasztalt kihívások elé állítja a végső menedékes szolgáltatásra vonatkozó szabályok érvényesítését.

A fogyasztók terheinek csökkentése érdekében a tagállamok többféle beavatkozást vesznek igénybe. Ilyenek például az adók vagy a rendszerhasználati díjak csökkentése, az árbefagyasztás, a szabályozott árakra jogosultak körének kiterjesztése vagy a szociális támogatások - tette hozzá Ságvári Pál.

A MEKH elnökhelyettese kifejtette, a szabályozó hatóságok számára kiemelten fontos a hosszú távú hatások szem előtt tartása és a kiegyensúlyozott megközelítés, azaz a jól működő piacok fenntartása mellett az energetikai cégek szigorú felügyeletét és a megfizethető szolgáltatást is biztosítani kell. Mint mondta, olyan kockázatfedezeti stratégiák alkalmazására van szükség, melyek egyrészt megfelelő védelmet nyújtanak a fogyasztók számára a rövid távú áremelkedések ellen, másrészt hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik a felhasználói költségeket. A lehetséges megoldások keresésénél, a pénzügyi szektorban bevált példákat is érdemes megvizsgálni - tette hozzá Ságvári Pál.

A MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz

a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.