Elképesztő mértékben nőhet egy családi ház értéke az energetikai korszerűsítéssel

Alternatív energiaforrások a családi házakban napenergia
Vágólapra másolva!
Akár 50 százalékkal is nőhet egy családi ház értéke az energiahatékonysági korszerűsítés által, de ezt az árprémiumot jelentősen befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése és eredeti állapota - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) által bemutatott kutatásból, amelyben azt vizsgálták, hogyan változik a lakóingatlanok értéke azok energiahatékonysági besorolásának függvényében.
Vágólapra másolva!

A kutatásban a szakértők a KSH, a NAV és a Lechner Tudásközpont adatbázisainak összekapcsolásával 8000 családi ház esetében vizsgálták meg azok piaci árára ható tényezőket - írja az Ígylakunk.hu.

Az eredmények szerint a közel nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint 50 százalékkal érnek többet, mint a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületek.

Ha átlagos (FF) családi házunkat energetikailag korszerűsítjük, az várhatóan 20 százalékkal fog többet érni a lakáspiacon.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutatás első lépése azt vizsgálta, hogy a rendelkezésre álló épületjellemzők mennyire határozzák meg az ingatlan energetikai hatékonyságát, majd azt, hogy a piac hogyan árazza be az energetikailag felújított családi házak adta előnyöket. Az ingatlan értékét meghatározó tényezők között vizsgálták az ingatlan alapterületét, elhelyezkedését (régió, nagyváros, agglomeráció, kerület szinten), a régióközpont és Budapest elérési idejét, a telek területét a településkategória mediánjához képest, az építés és a felújítás évét, az ingatlan tranzakciójának idejét (2019 1-4. negyedév), az ingatlan állagát, falazatát, szobaszámát stb.

Az eredmények megmutatták, hogy - lokációs és ingatlanjellemzőkre való kontrollálás mellett - a magasabb energetikai besorolás hatására szignifikáns növekedés (prémium) jelentkezik a családi házak árában.

Míg a jó energiakategóriájú családi házak nagyjából 15-20 százalékos prémiumot mutatnak a követelményrendszer „átlagos", FF kategóriájához képest, addig a magas energiaigényű, alacsonyabb kategóriájú ingatlanok árában majdnem húsz százaléknyi csökkenés (diszkont) mutatkozik.

Illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Miután az energetikailag korszerűbb családi házak árában prémium mutatkozik, ezért a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményezhet. Az előzőekben leírt megállapítások alapján a legmagasabb kategóriák ártöbblete 50 százaléknál magasabb, de ha csak egy-két kategóriát lépünk fölfelé a legrosszabbhoz képest, már az is kimutatható ártöbbletet jelent. A statisztikai eredmények alapján arra is lehet következtetni, hogy a kisebb beavatkozásokhoz képest a nagyobb korszerűsítések relatíve jobban megtérülhetnek az ingatlanérték növekedésében.

Minél magasabb a helyi lakáspiaci árszínvonal, annál vonzóbbak lehetnek az energiahatékonysági beruházások a várható értéknövekedés szempontjából is.

Ahol alacsonyak a piaci árak, a felújítás költségei könnyen meghaladhatják a várható értéknövekedés összegét.

Az alapvető trendek megegyeznek a községek, megyeszékhelyek és városok esetén: a jó energiahatékonyságú épületek ára magasabb, de ahogy az átlagostól az alacsonyabb energetikai tulajdonságokkal rendelkező épületek felé haladunk, már nem mutatható ki további árcsökkenés. Kivételt képez Budapest, ahol nincs egyértelmű kapcsolat: itt az ingatlan fekvése nagyobb szerepet játszik az árban, így a régebben beépült, magas presztízsű területek ingatlanai akkor is drágábbak, ha energetikai minőségük nem megfelelő.