Globális áruhiány alakult ki a friss virágokból

Mi az, ami elkísér a bölcsőtől a koporsóig? Naná, hogy a virágok csokor virág
Vágólapra másolva!
A globális szállítmányozási problémák, a munkaerőhiány és a termőföldeket érintő rossz időjárási körülmények mind közrejátszanak abban, hogy hiánycikk lett a frissen vágott virágokból.
Vágólapra másolva!

A pandémia a virágipart is jelentősen megbolygatta, hiszen az elmaradt rendezvények és esküvők miatt jelentősen lecsökkent a vágott virágok iránti kereslet. Ugyan két év után az élet kezd lassan visszarázódni a normál kerékvágásba, az üzletág várhatóan csak 2023-ban állhat teljesen helyre – írja külföldi források felhasználásával a Világgazdaság.

A globális ellátási lánc zavarai, a munkaerőhiány és a termőföldeket érintő rossz időjárási körülmények miatt globális áruhiány van friss virágokból, különösen az esküvői dekorációkhoz előszeretettel használt fajtákból.

Egy New Jersey-i virágtervező cég partnere, Bob Conti 30 éves karrierje alatt nem tapasztalt ilyen mértékű áruhiányt. "Hiány van virágszalagokból, még színes gyertyákból és egyéb kiegészítőkből is. Senki nem tud semmit ígérni, őrület" – mondta.

Az Egyesült Államokban értékesített virágok legnagyobb hányada importcikk: többségük Hollandiából, Kolumbiából és Kenyából érkezik.

Létszámleépítések és problémák az ellátási láncban

"A 2020-as leállások következtében a termelőknek alkalmozkodniuk kellett a megváltozott piaci igényekhez: nem csak kevesebbet, hanem más virágfajtákat kezdtek el ültetni, háttérbe szorítva a dekorációs növényeket" – mondta Tracey Morris, a kaliforniai Santa Barbarai virágárus.

A termelők inkább az üzletekben is árult, otthoni környezetet díszítő fajták ültetésére tértek át. Azóta a gazdaságok ismét elkezdték a dekorációs virágok ültetését, de ez egy lassabb folyamat, mert meg kell várniuk, amíg a helyükön termesztett növényeket betakarítják és újakat ültethetnek a helyükre.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A termelőgazdaságok és a nagykereskedők kénytelenek voltak sok alkalmazottuktól megválni a kereslet lecsökkenése miatt, köztük a betakarítóiktól és értékesítőiktől is.

Más dolgozók a megváltozott életkörülményeik miatt voltak kénytelenek otthagyni munkahelyüket.

Az ellátási lánc problémái is zavart okoztak az áruszállításban: gyakran követhetetlenné vált a virágok egyik helyről a másik helyre való eljutása. Patrick Dahlson, a Los Angeles-i Mayesh Wholesale virágüzlet tulajdonosa elmondta, hogy a késések heti rendszerességűek lettek: a kevés kamionsöfőr, illetve a nemzetközi járatok megritkulása miatt is kevesebb terméket tudtak egyszerre importálni.

Az elakadások és késések gyakran termékveszteséggel is járnak, mert gyakori jelenség, hogy a virágok napokra a repülőtéri hűtőtárolóban ragadnak, mielőtt kapacitás áll rendelkezésre a továbbszállításukhoz.

Kedvezőtlen időjárás és magas infláció

Az időjárási körülmények is kedvezőtlenül érintették a virágtermesztést. A népszerű esküvői virágok, például a rózsa és szegfű terméshozamai is csökkentek a szokásosnál hidegebb tavalyi időjárás, valamint a csapadékosabb dél-amerikai vegetációs időszak miatt.

Illusztráció Forrás: JackieLou DL/Pixabay

Az infláció hatásai is a virágpiacot sem kerülték el. A globális áruhiányra reagálva a fogyasztók nagy tételben vásároltak fel termékeket, különösképp az ünnepek előtt, ez azonban még nagyobb terhet rótt a globális ellátási rendszerre, valamint kedvezően hatott az inflációs folyamatokra is, ami akár 2022-nél tovább is kitarthat.

Az infláció az amerikai és az importált virágok árát is megdobta: a szálankénti rózsák ára 1,5 dollárról a duplájára emelkedett,

míg az esküvőkön preferált fehér virágok költsége szintén 25-50 százalékkal megnőtt.

Felértékelődik a keativitás szerepe

Noha a virágipar még válsággal küzd, sokan már alig várják, hogy a pandémia miatt elhalasztott esküvőjüket végre megtarthassák. Ebben az évben körülbelül 2,5 millió esküvőt tartanak az Egyesült Államokban a Wedding Report kereskedelmi csoport szerint.

A virágkészítőknek nem maradt más választásuk, kreatív ötletekkel kellett előállniuk az áruhiány leküzdésére.

Virágok helyett például gyakran zöld ágakkal és levelekkel dobják fel az esküvői dekorációkat.

Egy másik alternatíva a selyemvirágok használata, melynek költsége átlagosan 70 százalékkal alacsonyabb, mint a friss virágoké, és amit már régóta használnak nagyméretű installációk kiegészítésére. Gyakori az esküvői dekornövények élő, cserepes fákkal való helyettesítése is, melyek ráadásul újrahasznosíthatóak is, így akár egymás után több rendezvényen is fellhasználhatók.