Eltolódás látszik a teljes nyugdíjállományban, aminek az évenkénti nyugdíjemelés csak az egyik magyarázata.

Két év alatt megkétszereződött, 2015 óta pedig csaknem meghétszereződött azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartoznak, azaz havonta több mint 300 ezer forintot kapnak – bukkant rá a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai között.

Míg 2019-ben 300 ezer forintnyi nyugdíjat csak 40 573 idős ember kapott, tavaly már 81 769. Gyakorlatilag a teljes nyugdíjállománynál látható egy pozitív irányú eltolódás, vagyis évek óta csökken azoknak a száma, akik a legkisebb juttatást kapják, míg a feljebb lévő sávokban egyre többen vannak. Így például, míg két éve még 1 millió 510 ezren kaptak az átlagnyugdíjnál, azaz 140-150 ezer forintnál kevesebbet, tavaly már csak 1 millió 347 ezren. 

A különbséget nem magyarázza kizárólag a halálozás, mert 2021-ben csak 40 ezerrel volt kevesebb nyugdíjas, mint 2019-ben.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A VG-nek nyilatkozó szakértők szerint az eltolódásnak több oka is van. 

Részben az éves nyugdíjemelés és az ehhez kapcsolódó nyugdíj-kompenzáció, részben pedig az úgynevezett állománycserélődés okozza az eltolódást – húzta alá a VG kérdésére Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Hasonlóan látja Varga Zoltán is, az Equilor szenior elemzője, aki szerint a kifizetési sávokban látható eltolódást a nyugdíjemelés melletti visszamenőleges nyugdíjkorrekció és a novemberben kifizetett nyugdíjprémium együttes hatása okozta.

A nyugdíjemelés valóban elmozdíthatta a sávokat, főleg azok esetében, akiknek a juttatása már tavaly is magasabb volt. Mint Regős Gábor rámutatott, 2020-ban 24,6 ezer fő nyugdíja volt a 280 és 300 ezer forint közötti sávban. 

Ötszázalékos 2021-es emeléssel számolva azok, akiknek a nyugdíja 2020-ban elérte a 286 ezer forintot, már átkerültek a 300 ezer forint feletti sávba. 

Ez azonban még nem magyarázhatja a teljes növekedést. Az állománycserélődés azt jelenti, hogy az idősebb, elhalálozó, a nyugdíjrendszerből kikerülők helyett a rendszerbe új, fiatalabb nyugdíjasok kerülnek. Esetükben az életpálya-kereset – amelynek alapján a nyugdíjat számítják – magasabb, mint a korábban nyugdíjba vonulóknál, így nem meglepő, hogy egyre többen kerülnek be a 300 ezer forint feletti kategóriába.