A népszerű ár-összehasonlító oldal pert indított a Google ellen

Google Chrome, felület
Vágólapra másolva!
A PriceRunner svéd ár-összehasonlító vállalat 2,1 milliárd euróra perli a Google anyacégét, mivel állításuk szerint az amerikai óriás manipulálta a keresési eredményeket.
Vágólapra másolva!

A hétfőn bejelentett kereset háttere, hogy a Google novemberben elveszítette a fellebbezést egy 2017-ben kiszabott, 2,42 milliárd eurós bírság kapcsán. A büntetést akkor azért kapta a Google anyacége, az Alphabet, mert az indoklás szerint a saját ár-összehasonlító vásárlási szolgáltatásával méltánytalan piaci előnyt ért el, kisebb európai riválisokkal szemben.

Mikael Lindahl, a PriceRunner vezérigazgatója most úgy nyilatkozott, hogy

a Google továbbra is jelentősen torzítja a piacot, és ezen a gyakorlaton lényegében semmit nem változtattak

– írja a Yahoo Finance.

A svéd PriceRunner 2,1 milliárd euróra perli a Google anyacégét Forrás: techspot

A vállalatot egyébként éppen most vásárolja föl a svéd Klarna nevű pénzügyi technológiai cég, miután a Creades befektetési vállalat novemberben úgy döntött, hogy

1,06 milliárd svéd koronáért (több mint 124 millió dollár) eladja a PriceRunnert a Klarnának.

A friss, Svédországban benyújtott kereset célja az, hogy a Google fizessen kompenzációt a PriceRunner részére azon nyereségek után, melyektől a vállalat 2008 óta Nagy-Britanniában, és 2013 óta Svédországban elesett.

A Google szóvivője közölte, hogy az amerikai társaság bíróság előtt fogja megvédeni magát az ügyben.

A szóvivő hozzátette, a 2017-ben végrehajtott módosítások sikeresek voltak. A PriceRunner pedig úgy döntött, hogy nem használja a vásárlási hirdetéseket a Google platformján, így lehetséges, hogy kisebb sikereket ért el, mint a versenytársai – tette hozzá.