A magyarországi Kecskeméti Campus épülete belsőépítészeti kategóriában győzött a nemzetközi European Property Awards 2021 versenyen, amely az ingatlanszakma egyik legrangosabb díjazása. A szerbiai Hotel Karlóca pedig az építészet kategória, a Hotel Architecture elismerését tudhatja magáénak - derül ki a projekteket tervező Lima Architecture & Interior Design által kiadott sajtóközleményből.

A Lima Architecture & Interior Design két kategóriában is elismerést kapott: míg a Kecskemét Campus a belsőépítészeti kategória Public Service Interior díjával lett gazdagabb, addig a szerbiai Hotel Karlóca az építészet kategória, Hotel Architecture elismerését tudhatja magáénak.

A Kecskeméti Campus különlegessége a 13 méter magas, közel 88 tonnát nyomó tőzsdetojásForrás: Lima Architecture & Interior Design

A minden évben megrendezett European Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb versenye, amelyre a benyújtott projekteket egy 80 fős, független iparági szakértői kör bírálja el különös figyelmet szentelve az adott projekt építészeti megoldásaira, innovációjára, eredetiségére, műszaki kiválóságára, valamint a fenntarthatósági szempontokra. A zsűri elnökségi feladatait a brit parlament felsőházának (House of Lords) három tagja látja el.

A Kecskeméti Campus oktatási épülete 2019 szeptemberében készült el, az akadémia 1500 fő hallgatói létszámot (egyidejűleg 1200), illetve 150 fő dolgozói létszámot képes befogadni. A campus olyan alapképzéseknek ad helyet, mint gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, valamint műszaki menedzser. Az új épület létrehozásával egy régmúltú iskola örökségét újították meg, a képzést támogató innovatív elemekkel.

A campus oktatási épülete 2019 szeptemberében készült elForrás: Lima Architecture & Interior Design

A campus egyik kiemelendő különlegessége az úgynevezett nagyterem, mely a változó méretű csoportok kiszolgálása érdekében a régióban elsőként használt olyan színpadtechnikai megoldást, mellyel az 502 fős előadóból képes három, elszeparált termet létrehozni. Ezzel a technikával elérhető, hogy egyidőben, egy helyszínen szeparáltan folyhassanak kisebb előadások, vagy épp ellenkezőleg, igény esetén egy hatalmas befogadóképességű előadóteremmé alakuljon át a helység.

A szerbiai Hotel Karlóca elnyerte a European Property Awards építészet kategóriájának elismerésétForrás: Lima Architecture & Interior Design

Ezen projekt esetében különös hangsúlyt kaptak az innovatív megoldások, valamint a fenntarthatóság, és olyan látványos megoldások kerültek kialakításra, mint például az aulában függő, 13 méter magas, közel 88 tonnát nyomó tőzsdetojás. A szerbiai projektnél elsődleges szempont volt a természetes anyagok használata, a tervezők törekedtek rá, hogy lokálisan megtalálható erőforrásokat és alapanyagokat vegyenek igénybe, ezzel is támogatva azt, hogy az épület ne lógjon ki vizuálisan a környezetéből" – mondta Madosfalvi Zoltán, a Lima Architecture & Interior Design ügyvezető igazgatója.

A szerbiai hotelnél elsődleges szempont volt a természetes anyagok használataForrás: Lima Architecture & Interior Design

A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. megbízásából a Kecskemét Campus belsőépítészeti és generáltervezését ez a cég végezte el, az építészeti generáltervezést pedig Nyéki Gábor, illetve a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.