A tequila letaszíthatja a trónjáról a vodkát a világ legnagyobb gazdaságában

tequila
Vágólapra másolva!
A tequila hamarosan az amerikai fogyasztók kedvenc röviditala lehet (az eladások tekintetében), letaszítva ezzel a trónjáról a jelenlegi favoritnak számító vodkát.
Vágólapra másolva!

Tavaly az USA-ban a tequila és a mezcal együttes kategóriája a második leggyorsabb növekedést produkáló alkoholos italfajta volt.

Az agávéalapú italok eladásai ugyanis 30,1 százalékkal emelkedtek a megelőző évhez képest, elérve az 5,2 milliárd dolláros értéket

– írja a CNBC az amerikai Distilled Spirits Council adatai alapján.

A tequila és a mezcal ezzel a második legnépszerűbb rövidital volt az USA-ban, 2021-ben, egyre jobban megközelítve az 1970-es évek óta éllovas vodka. A vodkaeladások egyébként 7,3 milliárd dollárt tettek ki tavaly a világ legnagyobb gazdaságában. A vodka tehát még mindig jelentős előnyben van, de a piaci trendek alapján a szakértők úgy látják, a tequila hamarosan átveheti az elsőséget. A harmadik helyre az ír whiskey futott be, 16 százalékos éves növekedés mellett.

Egyre népszerűbb a tequila az Egyesült Államokban Forrás: AFP/hemis.fr/Hughes Hervé

A Diageo italgyártó vezetője, Ivan Menezes közben úgy számol, hogy a tequila eladások növekedése a következő 5-10 évben maga mögé szorítja majd a szektor általános bővülési ütemét. Menezes szerint 2022 első felében már akár 56 százalékos is lehet a növekedés a megelőző év azonos időszakához képest.

Noha az 5,2 milliárd dolláros eladás nagyjából 98 százalékát a tequila adta, a szintén agávéból készült mezcal növekedése is látványos a piacon.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a mezcal kiváló koktél alapanyag, és a koktélfogyasztás növekedése a mezcalfogyasztásnak is komoly lendületet adhat az USA-ban.

A mexikói törvények egyébként szigorúan szabályozzák, hogy csak bizonyos területeken előállított italokat lehet mezcalnak nevezni. Az USA-ban forgalmazott, de hivatalosnak nem mezcalnak számító italok neve „agávé rövidital".