Drogkereskedelemmel összefüggő pénzmosás ügyében vádolják a Credit Suisse-t

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Egy svájci büntetőbíróság indított eljárást a Credit Suisse ellen, azzal vádolva a bankot, hogy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza egy bolgár bűnszervezet drogkereskedelemmel összefüggő pénzmosási tevékenységeit.
Vágólapra másolva!

A vádlottak neveit a személyiségi jogaik védelmében nem hozták nyilvánosságra, azonban a svájci ügyészek név szerint azonosították a Credit Suisse-t a 2020 decemberében közzétett vádemelésben. Az Associated Press (AP) beszámolója szerint a

bolgár banda egy birkózót alkalmazott, aki egykor jelentős összegeket vitt magával Svájcba.

A korábbi vádemelés középpontjában a svájci bank egy menedzsere, valamint a bűnszervezet két tagja állt. A megelőző nyomozás pedig éveken át, 2004 és 2008 között folyt – írja az RT.com.

Az AP értesülései szerint a bank elleni eljárás azon vádak körül forog, hogy

a bank állítólag nem tett meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy meggátolja az alkalmazottja által elkövetett pénzmosást.

A Credit Suisse hétfőn határozottan visszautasította a vádakat, és a meghallgatáson kijelentette, megalapozatlannak tartja a vádakat, és meg van győződve arról, hogy a volt alkalmazottja ártatlan.

Szövevényes pénzmosásban lehetett érintett a Credit Suisse egyik alkalmazottja Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A svájci főügyész hivatala ezzel párhuzamosan jelezte, a Szovjetunió bukása után gyakran előfordult, hogy a birkózókat megkörnyékezték bűnözői csoportok. A jelenlegi ügyben érintett, meg nem nevezett sportoló feladata pedig az volt, hogy Dél-Amerikából több tonna kokaint szállítson Európába, majd tisztára mossa a profitot.

A kábítószer-értékesítésekből származó bevétel 2004-től legalább 2007-ig svájci bankszámlákra került, az összegeket pedig ingatlanvásárlásokra fordították, elsősorban Bulgáriában és Svájcban

– derül ki a bírósági iratokból.

Az ügyészség állítása szerint a „fő bűncselekményt" 2006 februárjában követték el, amikor az érintett birkózó több mint 4 millió svájci franknak megfelelő összeget vitt az autójában Barcelonából Svájcba, kis címletű bankjegyekben.

A hatóságok szerint a Credt Suisse egykori vezető beosztású alkalmazottja olyan tranzakciókat hajtott végre, melyek esetében erős volt a gyanú, hogy az érintett összegek illegális eredetűek. Az alkalmazottat azzal vádolják, hogy megakadályozta a pénzek eredetének azonosítását, ami összesen 140 millió frank értékű tranzakció lebonyolítását tette lehetővé.

Nem ez az első gyanús fejlemény a patinás bankház környékén. Ahogy arról az Origo beszámolt, legutóbb a bank elnökéről derült ki, fittyet hányt a koronavírus miatti korlátozó intézkedéseknek. Nem sokkal korábban pedig egy mozambiki halászati botrányban való érintettsége miatt kapott komoly bírságot a pénzintézet: