Az online műkincsek lettek a pénzmosók új kedvencei

web3.0, web, 3.0, internet, személyes, adat, nft, jövő, protokoll, protokol, szabvány, hálózat
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának új jelentése rámutatott, hogy a feltörekvő online  műkincs-piac komoly pénzmosási kockázatokat vet fel.
Vágólapra másolva!

A műtárgyak globális kereskedelme már eddig is sokmilliárd dolláros iparág volt, de a művészet találkozása a kriptovalutákkal további dimenziókat nyitott abban. Az NFT-k, vagyis magyarul nem-helyettesíthető tokenek piaca 2020-ban lendült fel igazán, és 2021 első negyedévében az NFT-piacon már 1,5 milliárd dolláros (464 milliárd forint) értékű kereskedés zajlott.

Ahogy azonban a digitális műtárgyak kereskedelme egyre nagyobb méreteket ölt, úgy emelkedik az illegális felhasználás kockázata is.

A nem-helyettesíthető tokenek egyediek, tulajdonképpen virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. Egy digitális főkönyvbe töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Az NFT-ket leggyakrabban kriptovalutákkal vásárolják meg, amely így, a szabályozási keret hiányossága miatt még viszonylag könnyen szolgálhat a különféle bűncselekményből származó bevételek elkendőzésére.

Nagy probléma az is, hogy az online műtárgyakkal kereskedő aukciós házak és galériák, sokszor nem végzik el a megfelelő ügyfél-azonosítást, mielőtt értékesítik az alkotásokat, így előfordulhat, hogy bűnözői csoportoktól kapnak értük piszkos pénzt, míg azok harmadik félnek továbbértékesítve az NFT-t tiszta pénzhez jutnak.

A jelentés rámutat arra, hogy az NFT-k esetében a pénzmosás ellen való hatékony fellépéshez elengedhetetlen a szigorúbb szabályozási keret megállapítása, és az ügyfélazonosítási politika mielőbbi felállítása is.