Okosabbak lesznek a csecsemők, ha az anyák pénztámogatást kapnak

újszülött kisbaba csecsemő anya család
Vágólapra másolva!
A nem annyira tehetős anyák pénzbeli támogatása megváltoztatta az első évben a gyermekeik agyi tevékenységének kognitív fejlődését. A meglepő kutatás eredményeiről a Világgazdaság számolt be.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tudományos akadémia (PNAS) tanulmánya rávilágít arra, hogy a pénz milyen szerepet játszhat a gyermek képességeinek fejlesztésében.

– mondta Martha J. Farah, a Pennsylvania egyetem agykutatója. Charles Nelson III, a Harvard Egyetem kutatója azonban hozzátette, hogy a kifizetések teljes hatása nem derül ki egészen addig, amíg a gyerekeken el nem végeznek kognitív teszteket.

– mondta a kutató, arra utalva, hogy idén januárban véget ért az Egyesült Államok ideiglenes gyermektámogatási programja.

Hat egyetem részvételével, összesen ezer anyát és csecsemőt toboroztak, majd véletlenszerűen két csoportra osztották a családokat. Az egyik csoport tagjai havi 20 dollárt (több mint 6100 forint), a másik pedig 333 dollárt (több mint 100 ezer forint) kaptak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A babákat első születésnapjuk után EEG-teszteknek vetették alá és azt találták, hogy akiket a nagyobb összeggel támogatott csoportba helyezték el, jobban teljesítettek a gyors agyi funkciók szintjén. A kifizetések a gyerekek legalább 4 éves korukig folytatódnak, és a kutatók további vizsgálatokat terveznek. A tudósok továbbá azt próbálják meghatározni, hogy a pénz miért változtatta meg az agy fejlődését: a jobb élelmiszer vásárlása, a jobb egészségügyi ellátás választása, a szülő csökkentett stressz-szintje vagy a plusz pénznek köszönhetően a szülő több időt tölthetett a gyermekével?

További részletek a Világgazdaságban.