Kiderült, hogy mik a világgazdasági növekedés legnagyobb hátráltatói

weather flood TOPSHOTS Horizontal
A picture taken on July 15, 2021 shows a view of a flooded street in the Belgian city of Verviers, near Liege, after heavy rains and floods lashed western Europe. - The provincial disaster plan has been declared in Liege, Luxembourg and Namur provinces after large amounts of rainfall. Water in several rivers has reached alarming levels. (Photo by ANTHONY DEHEZ / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás a világgazdaság növekedésére is hatással van, ami helyi, regionális és nemzetközi lépéseket igényel – derül ki egy friss kutatás eredményeiből.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás visszafoghatja a világgazdaság növekedését is, ami helyi, regionális, valamint nemzetközi lépéseket tesz szükségessé – mondta a CNBC-nek Anders Levermann, a Potsdam Institute for Climate Impact Research nevű kutatóintézet vezetője.

Levermann és csapata nemrég publikált egy kutatást a Nature című magazinban, amelyben arra jutottak, hogy

az extrém esőzések és a „nedves" napok számának emelkedése visszafogja a gazdasági növekedést.

A kutatók több mint 1500 régió adatait vizsgálták meg 1979 és 2019 között, és arra jutottak, hogy kimutatható, az olaj és szén elégetéséből fakadó klímaváltozás, illetve az ebből adódó fokozott esőzések negatív hatással vannak a világgazdaság teljesítményére.

A tanulmány vezető szerzője, Leonie Wenz hozzátette, bár a bőséges éves esőzés alapvetően még pozitív gazdasági hatással is bírhat, különösen a mezőgazdaságra erőteljesen támaszkodó területeken, a központi kérdés a csapadékmennyiség napi eloszlása.

Az egész világgazdaságra negatív hatással vannak a súlyos esőzések Forrás: NurPhoto via AFP/Nasir Kachroo

Az intenzív napi csapadék ugyanis idővel negatív hatást kezd kiváltani, különösen a gazdagabb ipari országokban, mint az Egyesült Államok, Japán vagy Németország – tette hozzá. Wenz kiemelte,

a szolgáltatói szektor és a feldolgozóipar különösen nagy kárvallottja a jelentős napi esőzésnek.

A kutatás emellett arra jutott, hogy az esős napok számának akár egy kis változása is befolyásolhatja a gazdasági növekedést – emelte ki Levermann. Figyelmeztetett, különösen nagy probléma, hogy az emberiség és a gazdaság csak nagyon nehezen tud alkalmazkodni ehhez az átalakuláshoz.

Hozzátette, a következő években rendszerszintű változásokra van szükség a megújuló energiákra történő átállás során. Bár jóllehet ez komoly költségekkel jár, Levermann szerint ez messze kevesebb, mint amekkora károkat a klímaváltozás képes okozni.