A Goldman Sachs amerikai befektetési bank veterán nyersanyag-kereskedője szerint olyan események történnek a nyersanyagpiacon, amelyekre hosszú pályafutása alatt még sosem volt példa. Jeff Currie szerint egyszerűen mindenből hiány van, ez pedig elképesztő árazásokat eredményez.

„Már harminc éve csinálom ezt, és még soha nem láttam ilyen piacot" – mondta Jeff Currie, a Goldman Sachs befektetési bank veterán nyersanyagpiaci kereskedője a Bloombergnek. Currie szerint ugyanis bárhova nézünk, hiány van. Legyen szó olajról, gázról, szénről vagy alumíniumról, mindenből hiány mutatkozik, ami elképesztő árazásokhoz vezet.

Ennek eredményeként a 23 nyersanyag jegyzését követő Bloomberg Commodity Spot Index rekordot döntött ebben az évben, vagyis a piaci szereplők lendületesen beárazták a kínálati hiányokat a piacon.

Mindenhol hiány van a nyersanyagpiaconForrás: Shutterstock

A növekedés egyébként jelentős részben a kőolaj drágulásának volt betudható. A fekete arany ugyanis 2014 óta nem látott szintekre emelkedett – írja a Mining.com.

Az egyes nyersanyagtípusok körében a dízelnél 2008 óta nem árazta a piac ilyen erősen a kínálati hiányt. Közben a londoni tőzsdén kereskedett hat fő ipari fém a múlt év végén együttesen produkált hasonló mozgást az árazásban, amire 2007 óta nem volt példa.