Óriási lehetőség előtt a magyar vasúti szállítmányozás

vasút, mozdony, sín, vonat, Záhony, pályaudvar
Záhony, 2012. július 12. A záhonyi vasúti személypályaudvar és a vontatási főnökség (az előtérben) látképe. Az eltérő nyomtávú vasúti rendszerek találkozásánál kiépített záhonyi átrakókörzet Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma, mely évente mintegy 4-5 millió árutonna kapacitással üzemel. A 2007 óta a Záhony-Port Zrt. Vasútvállalat által üzemeltetett, 84 négyzetkilométer kiterjedésű komplexum Európa egyik legnagyobb terminálja. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A keletről érkező áruk vasúti áruszállításának egyik kiemelt szereplője lehet hazánk azzal, hogy létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat az RZDL Europe Kft., a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a CER Cargo Holding részvételével. A vegyesvállalat létrejöttéről, a CER Cargo Holding, valamint Záhony- Port jövőbeni szerepéről is szó volt Vladimir Putin és Orbán Viktor találkozóján - olvasható a Záhony-Port Zrt. közleményében.
Vágólapra másolva!

A két fél múlt heti sajtótájékoztatóján az orosz elnök említést tett arról, hogy a tervezett vegyesvállalat még az idei év első felében létrejöhet, melyről a magyar és orosz fél már tavaly december közepén egy szándéknyilatkozatot is aláírt. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott,

a vegyesvállalat létrejötte nagyságrendekkel növeli meg a magyar gazdaság teljesítményét.

Mindezek mellett a Záhony-Port jövőbeni fejlesztésére is hitelgaranciát kapott hazánk Oroszországtól, melyért a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. által életre hívott, Záhony Logisztikai és Ipari Övezet nevű konzorcium (CELIZ) felel, melynek további tagjai a Záhony-Port Zrt. és a kínai CECZ Közép-Európai Kft.

A kezdeményezés célja, hogy európai viszonylatban stratégiailag is jelentős, innovatív logisztikai-, vasúti- és áruforgalmi csomópont jöjjön létre Záhonyban,

megkönnyítve a Kelet-Nyugat irányú vasúti árufuvarozást.

Záhonyi átrakó Forrás: Celiz

A CELIZ program keretében meghatározásra kerültek azok a vasútfejlesztési feladatok, melyek elengedhetetlenek a hosszútávú európai és magyarországi vasúti teherszállítási stratégia megvalósításához, az áruk vasútra tereléséhez, a fenntartható és környezetbarát vasúti szállítási volumennek növelésének érdekében.

Ennek a programnak a része a Záhony-Port jövőbeni fejlesztése, mely körzet az elmúlt 70 évben biztosította a határátmenetben a nyomtávváltásból adódó átrakási feladatok elvégzésével a termékek és nyersanyagok Magyarország és Ukrajna, illetve az EU és a Eurázsia országok közötti vasúti szállítását.

A 11 európai vasúti teherszállítási korridorból a mediterrán korridor Záhonyból indulva fut egészen Spanyolországig, és

Magyarország területén további három vasúti korridorhoz csatlakozva van lehetőség áruk Európán belüli továbbítására.

Távol-Keletről, Kínából az ukrán-magyar vasúti határátmeneten konténervonatok érkeznek, melyek száma a korábbi évek mennyiségéhez képest tavaly jelentősen növekedett.

Míg a záhonyi konténerátrakón keresztül 2020. évben 1.476 darab 40 lábas (2 TEU-s) konténer érkezett, addig 2021. évben már 5.443-at kezeltek.

Örvendetes fejlemény, hogy megindult a kilépő export forgalom is Kína felé, melynek keretében 692 darab rakott konténer hagyta el Záhonyt. A jelenlegi volumeneket figyelembe véve, mára nagyjából 10 százalékát is eléri az export az import mennyiségének. Ez kardinális kérdés, hiszen a vasúti árufuvarozás a mindkét irányban rakottan közlekedés esetén lesz kiemelkedően gazdaságos és jövedelmező.

A záhonyi vasúti személypályaudvar és a vontatási főnökség (az előtérben) látképe Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelt figyelmet fordítunk és

a teljes technológia modernizálását kívánjunk végrehajtani az átrakókörzet ömlesztett áru átrakása esetében.

Ez a tevékenyég jelenleg több mint 1 millió tonna / év mennyiségű szén és vasérc átrakodást végzi. A modernizációs program során alapjaiban új technológia kerül kiépítésre, mellyel nemcsak átrakási kapacitásnövekedést érünk el, hanem jóval kisebb környezetterhelést, por-és zajhatás mellett lesz lehetőség az áruk gyorsabb átrakására, illetve ki-és betárolására.

A meglévő olaj- gáz- és vegyianyag-átfejtő képesség megőrzése és fejlesztése Magyarország számára stratégia jelentőségű.

Ezen speciális technológiák felújítása, modernizálása a garancia arra, hogy továbbra is tudjuk fogadni és továbbítani a vasúton érkező energiahordozókat és vegyi anyagokat. Ezek a képességek a gyorsan változó, nagy alapanyag és energiaínséges globális piaci helyzetben kiemelten fontossá vált.

A CELIZ program komplexitása hozzájárul a gyors és kiszámítható magyarországi vasúti teherszállítás kialakításához; a CELIZ program biztosítja, hogy a záhonyi reorganizációval egy olyan átrakókörzetet jön létre, mely a következő 30 évben biztosítja a különböző áruk, termékek, alapanyagok, energiahordozók teljes körű, gyors és szakszerű átrakását, tárolását; utat nyitva Európa és Eurázsia közötti teljes körű vasúton történő kereskedelemhez - olvasható értékelő közleményükben.

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!