Zöldenergia-befektetés tette Ázsia leggazdagabb emberévé a szénmágnást

Vágólapra másolva!
Gautam Adani, India szénbányászati mágnása lett Ázsia leggazdagabb embere, köszönhetően a zöldenergiába történt befektetésének – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Az iparmágnás pénzügyi döntéseinek eredményeképpen 88,5 milliárd dollárra növelte vagyonát.

A Forbes és a Bloomberg hivatalos adatai alapján így Adani megelőzte Mukesh Ambani-t,

a Reliance Industries Limited elnökét és ügyvezető igazgatóját.

Habár Adani az ausztráliai Carmichael szénbányászati projektekkel lett vagyonos, a világ milliárdosainak élvonalába való felemelkedését a zöld beruházásai bővítésének köszönheti. Az ő irányítása alatt áll egyebek mellett India legnagyobb kikötője, a Mundra, amely a szülőföldjén, Gudzsarát államban található. Továbbá a mumbai nemzetközi repülőtér 74 százaléka is az övé.

A képen Gautam Adani Forrás: Pinterest

Meglepő döntése, hogy befektet a zöld energiába, az elmúlt évben bőségesen kifizetődött:

a tőzsdén jegyzett Adani Green Energy mostanra a legértékesebb vállalattá vált,

miután részvényeinek árfolyama az elmúlt 12 hónapban majdnem megduplázódott.

A vállalat jelenleg 70 milliárd dollárt fektet zöld energiaprojektekbe, és nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy 2030-ra a világ legnagyobb megújulóenergia-termelőjévé váljon.

Adani úgy találta, hogy ambíciói egybecsengenek Narendra Modi indiai miniszterelnök elképzeléseivel, aki azt tervezi, hogy az ország 2030-ra 500 gigawatt nem fosszilis tüzelőanyag-kapacitást ér el, és hogy ugyanettől az évtől a villamosenergia-kapacitás 50 százaléka megújuló energiaforrásokból származik majd. A tervek szerint 2070-re az ország kibocsátása nullára csökkenne.

Az Adani és az indiai napenergia-forradalom tengerentúli befektetői közé tartozik a francia Total olajvállalat,

amely tavaly megvásárolta az Adani Green Energy 20 százalékát.

Adani a nyerő döntése mellett azonban a queenslandi óriásbánya építését is folytatja, hiába tiltakoznak ellene egyre hevesebben a fosszilistüzelőanyag-ellenes aktivisták, a biodiverzitás védelmezői és az őslakos csoportok szivárványos koalíciója is.