Történelmi csúcsra lökték az elektromos autók a globális lítiumbányászatot

Eti Mine Works start "lithium carbonate" production in its facility in Eskisehir Eskisehir,Turkey,2020,december,Eti Maden,Eti Mine Works,lithium
ESKISEHIR, TURKEY - DECEMBER 09: An interior view of the "lithium carbonate" production process, realized by boron sources, at the pilot lithium production facility within the Technology Development Center of the Eti Mine Works (Eti Maden), in Seyitgazi district of Eskisehir, Turkey on December 09, 2020. Ali Atmaca / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött tavaly a világ lítiumkitermelése, elérve a 100 ezer tonnás szintet. Az elektromos autók lendületes elterjedése ugyanis a lítiumkeresletet is jelentősen felpörgette.
Vágólapra másolva!

A globálisan kibányászott lítium mennyisége tavaly elérte a 100 ezer tonnás szintet (leszámítva az Egyesült Államokat), ami 21 százalékos növekedés volt a 2020-ban mért 82.500 tonnához képest – derül ki a US Geological Survey (USGS) előzetes adatközléséből.

A jelentős növekedés hátterében elsősorban az elektromos autók állnak. A járművek iránti egyre élénkülő globális kereslet ugyanis az akkumulátorokban használt lítium iránti igényt is komolyan megemeli – írja a Mining.com.

A globális lítiumfogyasztás közben 93 ezer tonnára emelkedett, ami 33 százalékos növekedés volt a 2020-as 70 ezer tonnához képest.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a lítiumkínálat biztosítása ma már Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is elsődleges prioritás a technológiai vállalatok számára.

Csúcsra futott tavaly a világ lítiumkitermelése Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ali Atmaca

A részletes adatok alapján a tavalyi kínálat jelentős részét Ausztráliában, Argentínában, Chilében, valamint Kínában található bányák adták.

Az erős keresletet mutatja az is, hogy a múlt hónapban a kínai tőzsdén kereskedett lítium-karbonát ára új csúcsra emelkedett, miután kiderült, decemberben az új elektromosautó-regisztrációk száma 35 százalékkal nőtt a megelőző hónaphoz képest.

A kínai adatok szerint 400 ezer elektromos járművet regisztráltak a hónapban, melyekből a Tesla 18 százalékot adott.

Mindeközben a Ganfeng Lithium, amely novemberben írt alá egy hosszú távú beszállítói szerződést a Teslával, azt közölte, hogy a nyeresége 2021-ben 437 százalékkal emelkedhetett, köszönhetően az elektromos autók iparágában tapasztalható „gyors fejlődésnek".