Jachtok és magánrepülők hiteleinek a kockázatát adná el befektetésként egy svájci bank

La Belle jacht nőknek
A jacht kívülről
Vágólapra másolva!
A jelzáloghitelek helyett milliárdosok hiteleinek a kockázatát adná el egy svájci bank, méghozzá nem is rossz hozamot kínálva.
Vágólapra másolva!

A 2008-as nagy pénzügyi válság egyik kiváltó oka az volt, hogy a bankok a jelzáloghitelek becsomagolásával értékpapírokat hoztak létre, és azok értékesítésével eltávolították maguktól a kockázatokat, így egyre bátrabb hiteleket mertek nyújtani.

A Credit Suisse legutóbbi terméke azonban nem a kisemberek jelzáloghiteleiből eredő kockázatokat kívánja mérsékelni, hanem a milliárdosok jachtvásárlásaival kapcsolatosakat

– írja a Financial Times nyomán a Világgazdaság.

Illusztráció Forrás: Lidia Bersani

A milliárdosok és mágnások jachtjaira, magánrepülőire, ingatlanaira, részvényeire és hasonló eszközökre adott hitelek azonban nem tűnnek különösebben kockázatosnak, ám ez valójában nincs így, amit bizonyít, hogy a bank 11 százalék kamatot fizet az eszközökre. Igaz a hitelek mögött álló fedezetek valóban nem a legkönnyebben és gyorsabban pénzzé tehető eszközök.

A Financial Times által látott prezentáció szerint ráadásul a csődök is gyakoribbak ezeken a hiteleken, mint gondolnánk, így 2017 és 2018 során 12 ilyenre került sor. Ezek harmadát az Egyesült Államok által orosz oligarchákra kivetett szankciók okozták. Sajtójelentések ebből az időből Oleg Gyeripaszka és az Arkagyij és Borisz Rotenberg testvérpár esetében említik, hogy lemondtak magángépük lízingjéről.

A pénzintézet régóta ad kölcsön magánrepülők vásárlására, ám a jachtokra csak 2014 óta juttat jelentősebb összegeket, igaz, mára már 1 milliárd dollárra nőtt a kihelyezett összeg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!