Hatalmas növekedés előtt áll az afrikai pénzügyi szektor

10 város - Johannesburg 
Ezek Afrika leggazdagabb városai – galéria
1, Johannesburg (Dél-afrikai Köztársaság) szerepel a lista élén 245 milliárd dolláros összvagyonnal – a városban majdnem ezer multimilliomos lakik.
Vágólapra másolva!
Afrikában a technológiai cégekbe áramló befektetések növekedési üteme a világ élvonalában volt 2021-ben. A kontinens fejlődése pedig a következő években robbanásszerű növekedést hozhat a helyi pénzügyi technológiában.
Vágólapra másolva!

Tavaly az afrikai technológiai vállalatokba irányuló befektetések összege elérte az 5,2 milliárd dollárt, ami globális összevetésben csekélynek tűnik, de a növekedési ütem látványosan erős – írja a Business Insider.

A befektetett összeg ugyanis megduplázódott 2020-hoz képest, ráadásul összesen 681 finanszírozási kört bonyolítottak le a cégek, ami háromszorosa volt az egy évvel korábbinak.

A legvonzóbb területet a pénzügyi technológiai startupok adták, ezekbe áramlott az összes befektetett tőke 63 százaléka (nagyjából 3,3 milliárd dollár). Egy évvel korábban ez arány még csak 25 százalék volt.

Mindez azt jelenti, hogy a befektetők egyre magabiztosabbak abban, hogy az afrikai pénzügyi szektor komoly növekedés előtt állhat.

Ehhez hasonló trend volt megfigyelhető Latin-Amerikában is, ahol a befektetések megháromszorozódtak, elérve a 15,3 milliárd dolláros új csúcsot.

Csak néhány példát kiemelve, a mauritiusi Finclusion Group 20 millió dollárt kapott tavaly. A vállalat mesterséges intelligencia felhasználásával biztosít hiteltermékeket.

Egyre több befektetők vonzanak az afrikai startupok Forrás: Shutterstock

Ghánában a szintén hitelezésben utazó Float kapott 17 millió dollárnyi tőkét, míg Ugandában az Asaak szerzett 30 millió dollárt. Utóbbi a motorkerékpáros taxicégek motorbeszerzéseit igyekszik megkönnyíteni.

Végül pedig az egyiptomi Thndr nevű startup kapott nemrég 20 millió dollárt. A vállalat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában segíti a magánszemélyek befektetéseit.

Jóllehet az afrikai pénzügyi technológiai szektor még mindig jelentős lemaradásban van az európai vagy az amerikai piachoz képest, a növekedése egyre erőteljesebb, a befektetők pedig bíznak a kontinens lehetőségeiben.

Különösen, hogy a földrészen az internethasználat egyre elterjedtebb, vagyis gyors növekedési potenciál van a technológiai fejlődésben.

Az is látszik viszont, hogy a tőke egyelőre igencsak egyenetlenül oszlik meg az egyes országok között. Nigéria, Dél-Afrika, Kenya, valamint Egyiptom kaphatja 2022-ben a befektetések jelentős részét. A következő években azonban szélesebb körű fejlődés is beindulhat a kontinensen.