Fogyasztóvédelmi kampányt indít az energiahivatal

közmű
Vágólapra másolva!
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alapvető feladatai közé tartozik az energia- és közműszolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztók jogainak és érdekeinek védelme. A felhasználók széles körű tájékoztatása érdekében a hivatal „A tudatos fogyasztó" címmel indít fogyasztóvédelmi kampányt honlapján és Facebook-oldalán – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a MEKH számára a tudatos fogyasztó nemcsak az, aki a környezeti fenntarthatóság szempontjából energiahatékony megoldásokat alkalmaz. A fogyasztói tudatosság fontos eleme az is, hogy

a felhasználók tisztában legyenek az energia- és közműszolgáltatások igénybevétele során érvényesíthető jogaikkal, kötelezettségeikkel,

és a szolgáltatásokkal összefüggő egyéb lehetőségeikkel.

Horváth Péter János rámutatott: a MEKH fogyasztóvédelmi tevékenységének legfőbb célja, hogy a villamosenergia-, földgáz-, távhő-, ivóvíz-, szennyvíz- és hulladékszektorban felügyelt szolgáltatók a fogyasztók kiszolgálását magas színvonalon, elvárt minőségben, biztonságosan és a fogyasztói jogokat tiszteletben tartva végezzék. Mint mondta,

a hivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége három pilléren nyugszik:

hatékony fogyasztóvédelmi jogérvényesítés, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó szabályozás, valamint érdemi támogatást nyújtó tájékoztatási tevékenység.

Közmű szolgáltatás (Illusztráció) Forrás: 123rf.com

A hivatal elnöke kiemelte: a MEKH elkötelezett a fogyasztói panaszok pártatlan, gyors kivizsgálása mellett, és amennyiben jogsértést állapít meg, jogszabályi felhatalmazása keretei között orvosolja a problémát, a szolgáltatót pedig elmarasztalhatja. A hivatal évről évre rendszeres és eseti jellegű ellenőrzéseket folytat a felügyelt szektorokban, ezzel is hozzájárulva a fogyasztók széles körét érintő problémák, vitás kérdések megelőzéséhez- tette hozzá.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy

a MEKH fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálata 2021-ben csaknem 7.000 megkeresés ügyében adott tájékoztatást a fogyasztóknak telefonon, levélben vagy személyes tanácsadás során.

A 2020-as adatokhoz képest az írásbeli megkeresések száma 32 százalékkal, míg a telefonos megkeresések száma 30 százalékkal növekedett, vagyis

a felhasználók – panaszügyeik elintézésében - továbbra is nagy számban igénylik a MEKH segítségét.

2021 folyamán a hivatalhoz 379 új panasz érkezett, illetve 404 ügy került lezárásra – tette hozzá a hivatal elnöke.

Horváth Péter János elmondta, hogy a felhasználók széles körű tájékoztatása érdekében a hivatal „A tudatos fogyasztó" címmel indít fogyasztóvédelmi kampányt honlapján és Facebook-oldalán, melynek során hetente több alkalommal is tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Mint mondta, a tájékoztató kampány keretében szó lesz az online ügyintézés előnyeiről, a különböző számlatípusokról és a számlabefizetés lehetséges módozatiról; a védendő fogyasztókat megillető jogokról, a felhasználóváltásról, a szabálytalan vételezésről, a szolgáltatások ki- és visszakapcsolásának szabályairól, a társasházakkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és az energiacímkékről.