Így segíti a kormány a négy árstoppal az embereket

Árstop, Magyarország Kormánya, árszabályozás, alapvető élelmiszer, 2022. február 1., 2022.02.01.
Vágólapra másolva!
Akár 3 százalékponttal is csökkentheti az éves inflációt az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett négy árstop. Mint ismert, a kabinet az élelmiszerek egy részénél, a benzinárnál, a lakossági energiafelhasználásban határozott meg hatósági felső árat. Mindezek mellett a meghirdetett kamatstop is lassíthatja a drágulást, de annak hatását meglehetősen nehéz modellezni. A magyar inflációs adat egyébként egyáltalán nem számít kiemelkedőnek Európában, a térségben a szlovák, a cseh és a lengyel adat is magasabb a miénknél. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor évértékelő beszédében azt mondta: a könnyítések működnek, a rezsicsökkentést például Franciaország és Spanyolország is készül átvenni Magyarországtól. „A rezsicsökkentés másfél százalékkal, az üzemanyagárstop fél százalékkal, az élelmiszerárstop 0,9 százalékkal csökkenti az inflációt" – mondta Orbán Viktor évértékelőjében.

A miniszterelnök leszögezte:

Orbán Viktor évértékelő beszédében is kitért az inflációt fékező lépésekre Fotó: Koncz Márton - Origo

Ennyit segít az élelmiszerárstop

A legfrissebb inflációs adatok tükrében újabb telitalálatos intézkedésnek bizonyul az árstop, akárcsak a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelőknek megítélt egyszeri állami támogatások, amelyek a megemelt bérekkel együtt a hét végére jelentősen felpörgették a bolti vásárlást. Nem ez az egyetlen könnyítés: ugyancsak február elsejétől élelmiszerárstopot vezettek be itthon, hét termékre.

A kormány befagyasztotta a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát.

Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek ezeket a termékeket a tavaly október 15-én érvényes áraikon kell adni, egészen április 30-ig.

Az árstop bevezetésekor volt olyan üzlet, ahol csaknem harmincszázalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, és további emelkedésre számítanak.

Az élelmiszerárstop-intézkedéssel érintett hét termék összesített súlya a fogyasztói kosárban 4,1 százalék. Ezen termékeknél 18-22 százalékkal lennének magasabbak az árak a kormányzati intézkedés hiányában, vagyis összességében 0,7-0,9 százalékponttal lenne magasabb az infláció.

Nagyban segíti az infláció leszorítását az élelmiszerárstop Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fél százalékponttal csökkenti a benzinárstop az inflációt

Orbán Viktor évértékelő beszédében elhangzott, hogy további három hónappal meghosszabbítja a benzinárstopot a kormány. Bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában.

Jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az infláció nagyjából 0,5 százalékkal lenne magasabb, ha a kormány nem dönt az árplafon bevezetéséről.

Jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Havi 30 ezer forintos spórolás

Magyarországon – az európai gyakorlattal szemben – nem szabadították rá a piaci energiaárakat a fogyasztókra. A Fidesz-kormány 2013-ban vezette be a rezsicsökkentést, ennek köszönhetően azóta nem emelkedtek a lakossági energiaárak. Sőt: azóta 2600 milliárd forintot spóroltak a magyar családok – ez derült ki a Századvég rezsicsökkentéssel kapcsolatos elemzéséből. Számításaik szerint egy átlagos magyar család mintegy 627 ezer forintot spórolhatott összesen az intézkedéssel, ez havi bontásban hatezer forintot jelent. Azt is kiszámolták, hogy

ha 2021-ben piaci árazás lépett volna érvénybe Magyarországon, akkor csak tavaly 366 ezer forinttal többet kellett volna fizetni a rezsiért egy átlagos háztartásban.

Vagyis havi szinten több mint 30 ezer forint lett volna az emelkedés. Ha nem lenne rezsicsökkentés, az éves szinten 1-1,5 százalékponttal emelte volna meg az inflációt 2013 óta.

A rezsicsökkentés éves szinten több mint egy százalékponttal mérsékelte az inflációt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mindezek mellett Orbán Viktor beszélt még a kamatstopról is, azonban annak inflációs hatása csupán indirekt módon hathat, ezért azzal nem érdemes számolni, ráadásul háztartásonként eltérő a mértéke.

Messze nem Magyarországon a legnagyobb az infláció

A három árstopintézkedés esetében összesen 15-20 százalékkal alacsonyabb áron vásárolhatják meg az emberek az érintett termékeket. Ha a három árstop nem érvényesült volna, akkor az éves infláció 2-3 százalékponttal magasabb lenne. Ez azt jelenti, hogy a magyar inflációs adat minden bizonnyal 10 százalék felett lenne.

Jelenleg azonban 7,9 százalékos a hazai inflációs adat, és ezzel Európában a 12. helyen áll Magyarország.

A következő európai országokban magasabb az infláció, mint nálunk: Törökország, Moldova, Litvánia, Észtország, Fehéroroszország, Ukrajna, Csehország, Oroszország, Lengyelország, Szlovákia és Románia.

Itthon ráadásul a következő hónapokban csökkeni fog az áremelkedés üteme a négy stop intézkedés miatt.