Az Egyesült Királyság adóhivatala (HMRC) lefoglalt három NFT-t (nem behelyettesíthető, digitális tokent) és három személyt is letartóztatott egy kiterjedt adócsalási ügy felderítése során, írja a The Guardian.

A hivatal a három letartóztatott személyt azzal gyanúsítja, hogy 1,4 millió fontot próbáltak kicsalni az adóhatóságtól. Ez az első alkalom, hogy egy brit bűnüldöző hatóság NFT-ket foglalt le.Az NFT-k olyan egyedi digitális tokenek, amelyek először 2014-ben jelentek meg, és amelyeket kriptovalutában vagy hagyományos valutában lehet vásárolni és eladni, de nincs saját kézzelfogható formájuk.

Nick Sharp, a HMRC gazdasági bűnözésért felelős igazgatóhelyettese szerint az NFT-k lefoglalása figyelmeztetésként szolgál mindazok számára, akik azt hiszik, hogy kriptoeszközökkel pénzt rejthetnek el az adóhivatal elől.""Folyamatosan fejlesztjük technológiánkat annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani azzal, ahogyan a bűnözők és az adóelkerülők el akarják rejteni a vagyonukat."

Nem behelyettesíthető token (Illusztráció)Forrás: shutterstock.com

A HMRC közölte, hogy bírósági végzés alapján foglalták le a még ismeretlen összértékű három NFT-t és más kriptoeszközt.

A gyanúsítottak állítólag kifinomult módszereket használtak, hogy megpróbálják elrejteni valós és hamis, lopott személyazonosságaikat egyaránt.

Jake Moore, az ESET kiberbiztonsági cég tanácsadójának szakmai véleménye, hogy a lefoglalás megmutatta, a rendőrség gyorsan képes a kiberbűnözés fenyegetéséhez alkalmazkodni, ahogy azt is megtanulta, hogyan lehet lefoglalni a bűnüldözés elkerülését célzó digitális eszközöket.

"A kriptovaluták tervezésének egyik kulcseleme, hogy biztonságban legyenek a kíváncsi szemek elöl, legyen az bűnüldöző szerv vagy egyéb fenyegető tényező. A rendőri erők viszont egyre modernebb eszközöket használnak a digitális bűncselekmények felderítése, a bizonyítékok felkutatása és végül a digitális eszközök lefoglalása során."

Az elkobzás nagyon csábító jutalommal is jár a bűncselekményből származó jövedelemről szóló törvény bevezetése óta, amelynek értelmében a nyomozó rendőrségi szerv kérheti, hogy a lefoglalt javak felét megtarthassa, a másik fele pedig a belügyminisztériumhoz kerül."A digitális tokenek eladásait nyomon követő DappRadar cég adatai szerint azok kereskedelme 2021-ben elérte a 22 milliárd dollárt, szemben a 2020-as 100 millió dollárral, és a valaha kibocsátott 100 legnagyobb NFT piaci tőkealapja - ami az együttes értéküket mutatja - 16,7 milliárd dollár volt.