Újabb hitelminősítő ajánlja Magyarországot befektetésre

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója  VARGA Mihály
Budapest, 2021. december 17. Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2021. december 17-én. A jövő évi finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ez lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését - jelentette be Varga Mihály. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat - írja közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő szerint 7 százalékos gazdasági fellendülés volt tavaly Magyarországon, amely az egyik legerősebb az EU-ban. Az idei évre is magas ütemű, több mint 5 százalékos bővülésre számítanak (eközben kiderült, hogy a KSH adatai szerint a 2021-es növekedés még a 7 százalékot is felülmúlta).

Jelentésükben kiemelik, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen javult a magyar államadósság összetétele: a devizaarány mellett a külföldiek kezében lévő adósság arányát is sikerült csökkenteni.
A következő évekre mérséklődő államadóssággal és költségvetési hiánnyal számolnak Magyarországon - említi Varga Mihály.

A miniszter felidézte, hogy az elmúlt fél évben mindhárom nagy hitelminősítő kedvező értékelést adott Magyarországról:

  • Tavaly szeptemberben a Moody's felminősítette Magyarországot
  • Idén januárban a Fitch Ratings erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott osztályzatát.
  • Most pedig a S&P tartotta fent kedvező besorolását.

"Az elmúlt évtized munkájával hazánk eljutott oda, hogy Magyarországot még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő" - írja Varga Mihály.