Ötvenmilliárd forintos beruházás megvalósulását jelentette be Szijjártó Péter

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A lökhárítók gyártásával foglalkozó REHAU-Automotive Kft. ötvenmilliárd forintos beruházásával 720 új munkahely jön létre Újhartyánban - jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a német vállalat üzemavató ünnepségén hangsúlyozta, hogy a beruházásért hatalmas nemzetközi verseny folyt, ugyanis a cégcsoport a világ több mint 60 országában mintegy 190 helyszínen van jelen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az avatóünnepségen mondott beszéde Forrás: REHAU-Automotive

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a projekt keretében az újhartyáni mellett a vállalat győri telephelyén is új üzemhelység épült.

A fejlesztést az állam hétmilliárd forinttal támogatta, annak nyomán a vállalatcsoport legnagyobb és legmodernebb gyára létesült Újhartyánban, ezzel 720 új munkahelyet teremtve a térségben.

Beszédében a miniszter aláhúzta, hogy ezzel a beruházással még tovább nő a Magyarországon 160 ezer embernek munkát adó járműipar teljesítménye, amelynek termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint körül volt. Elmondta továbbá, hogy hazánk mára feljött a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé, s csak a lökhárítók kivitele háromszorosára nőtt az elmúlt években.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nyomán egészségügyi és gazdasági válság alakult ki, amely még a leggazdagabb országokat is legalább részben térdre kényszerítette - emlékeztetett a miniszter.
Ezt követően kiemelte: a magyar válságkezelési modell sikeres volt, miután a gyors oltási kampány nyomán az európai átlagnál mintegy két hónappal korábban sikerült újranyitni az országot.

- mondta.

Mint közölte, így a gazdaság teljesítménye már tavaly nyárra elérte a krízis előtti szintet, sőt tripla rekord született, 2021-ben csúcsot döntött a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény is. Ebben pedig szerinte hatalmas szerepe volt a német autóipar és a magyar gazdaság együttműködésének.

Szijjártó Péter végezetül arról is beszámolt, hogy Magyarországon a legnagyobb beruházói közösséget a német vállalatok alkotják, amelyek mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt, végső értéke minden bizonnyal meg fogja haladni a 60 milliárd eurót, ami pedig szintén rekordot jelent - mutatott rá.

Ütem szerint halad a termelés

A hivatalos megnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztató kapcsán Szente Ferenc gyárigazgató, ügyvezető igazgató elmondta: a termelés ütem szerint halad a 63 ezer négyzetméteres üzemben.
"2018 májusában kezdődött meg a gyár építése, 2019 szeptemberében fejeződött be, 2020 elején kezdtük meg a gyártást. Az újhartyáni egység már a második REHAU-gyár Magyarországon. Az elmúlt két évben a pandémia által okozott gazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan bővítjük a dolgozói létszámot. Két év alatt 350 fő került felvételre, így már 900 fő dolgozik a REHAU Magyarország színeiben. A következő 2-3 évben szeretnénk további 300-350 embert felvenni, ugyanis az új elnyert üzleteinkhez kapcsolódóan további kapacitásbővítő beruházások várhatóak, amelyek a fröccsöntő üzemet és az összeszerelő üzemet érintik" – árulta el Szente Ferenc.