A tervezettnél korábban zárhat be Ausztrália legnagyobb szénerőműve

Eraring, szénerőmű
Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezettnél hét évvel korábban zárhatják be Ausztrália legnagyobb szénerőművét. Az üzemeltető szerint ugyanis egyre nehezebb felvenni a versenyt a megújuló energiaforrások terjedésével.
Vágólapra másolva!

A 2,88 gigawattos Eraring szénerőmű Sydneytől északra található, az üzemeltetője pedig az Origin Energy. Ez Ausztrália legnagyobb széntüzelésű erőműve, amely 2025-ben zárhat be, hét évvel az eredetileg tervezett időpont előtt – írja a BBC.

Ezzel az Eraring is beáll azoknak a leépített szénerőműveknek a sorába, amelyek már nem képesek versenyezni az egyre olcsóbbá váló nap- és szélenergiával.

Az Origin vezetője, Frank Calabria a döntés kapcsán hangsúlyozta, Ausztrália energiapiaca ma már nagyon máshogy néz ki ahhoz képest, ahogy az 1980-as években, az Eraring megnyitásakor festett.

Ausztrália szénfüggősége ugyanis folyamatosan csökkent az elmúlt években, előtérbe helyezve a megújuló energiaforrásokat. Mindazonáltal a szigetország teljes áramkínálatának 60 százaléka jelenleg is a szénből származik. Ezzel Ausztrália (népességarányosan) a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó nemzetének számít.

A tervezettnél korábban zárhat be az Eraring szénerőmű Forrás: Wikimedia Commons, Nick Pitsas, CSIRO

Tavaly a megújulók az ausztrál áramtermelés mintegy harmadát adták, de a tervek szerint az évtized végére ez az arány megközelítheti a 70 százalékot.

Az Origin Energy azonban nem az egyetlen vállalat, amely a tervezettnél korábban zár be üzemet. A múlt héten az AGL jelezte, hogy évekkel előrehozhatja a két legnagyobb szénerőművének leállítását.

Tavaly pedig az Energy Australia közölte, hogy az eredeti ütemtervhez képest négy évvel korábban zárhatja be az ország egyik legszennyezőbb üzemét.

Mindhárom vállalat arra hivatkozott, hogy egyre kevésbé nyereséges a szénerőművek fenntartása, ahogy a következő években az egyre olcsóbb megújuló energiaforrások várhatóan lenyomják az áramárakat is.