Kína leépítené a dollárhasználatot az ázsiai kereskedelemben

Horizontal
This photo illustration taken on January 6, 2017 shows Chinese 100 yuan notes and one US dollar notes in Beijing. China just raised the exchange rate for the yuan against the US dollar by 0.92 percent from the previous day, the biggest one-day increase in more than 11 years. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
A kínai kormány más ázsiai országokkal dolgozik egy olyan terven, amely megerősítené a helyi fizetőeszközök használatát a régiós kereskedelemben és befektetésekben. Ezzel pedig közvetett módon az amerikai dollár szerepét is visszaszorítanák.
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank kormányzója, Yi Gang a terv kapcsán jelezte, a feltörekvő piacoknak meg kell erősíteniük az ellenálló képességüket. Ebben pedig kulcsszerepet játszik a régiós együttműködés.

Azzal pedig, hogy az ázsiai országok körében a helyi fizetőeszközök kerülnek előtérbe a kereskedelemben és a befektetésekben, a cél az lenne, hogy megerősítsék a gazdaságokat a külső sokkokkal szemben

– írja az RT.com.

Yi kiemelte, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országai közti bilaterális devizaswap-ügyletek mértéke már elérte a 380 milliárd dolláros szintet.

Az ázsiai országok háttérbe szorítanák a dollárt a régiós gazdasági tevékenységekben Forrás: Imaginechina/Yi Chang

A háttérben viszont fontos tényező, hogy az ázsiai országok ezzel folytatnák a dollárkitettségük leépítését. Vagyis a térség gazdaságai azt próbálják bebiztosítani, hogy csökkenjenek a külső sokkhatások következményei.

Ennek pedig most különösen nagy jelentősége van, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ütemes kamatemelésre, illetve általános monetáris szigorításra készül.

Az ázsiai országok tehát igyekeznek bebiztosítani a stabilitásukat és az ellenálló képességüket egy olyan időszakban is, amikor az „olcsó" dollár már nem lesz elérhető az elmúlt évekhez hasonló mértékben.