Egy ország, ahol tömegesen jelentkeznek nők vonatvezetőnek

Egyre modernebb külsőt ölt Szaúd-Arábia galéria képei Women drive for the first time in Saudi Arabia Horizontal
A woman drives with smile in Jeddah, Saudi Arabia on June 24, 2018. Saudi Arabia lifted the ban on prohibiting women to drive was lifted as a part of “Saudi Arabia's Vision for 2030” Plan.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yumiko Kurashige / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiában a 30 női mozdonyvezető felvételére kiírt álláshirdetésre 28.000 jelentkező adta be pályázatát, ami rávilágít a jelentősen növekvő érdeklődésre, ennek hátterében pedig az áll, hogy a konzervatív arab állam folyamatosan enyhíti a nők foglalkoztatására vonatkozó egyes korlátozásokat, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A 30 kiválasztott nő egyéves fizetett képzés után Mekka és Medina városok között fogja a Renfe spanyol vasúttársaság gyorsvonatait vezetni.

A vállalatnak a tanulmányi háttér és az angol nyelvtudás online felmérése segített abban, hogy a jelentkezők számát mintegy felére csökkentse,

március közepére pedig a kiválasztottakra vonatkozó döntés is megszülethet.

Női autóvezető Szaúd-Arábiában Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yumiko Kurashige

A Renfe szívesen teremt lehetőséget a nők számára a helyi üzleti életben, jelenleg 80 férfit foglalkoztat vonatvezetőként Szaúd-Arábiában, és további 50 férfi továbbképzését végzi.

A szaúdi nők munkalehetőségei a közelmúltig olyan szerepekre korlátozódtak, mint a tanár és az egészségügyi dolgozó, mivel szigorú nemi elkülönítési szabályokat kellett betartaniuk.

A nők 2018-ig semmilyen járművet nem vezethettek a királyságban.

Munkaerő-piaci részvételük az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott, és elérte a 33 százalékot, köszönhetően a szaúdi koronahercegnek a királyság megnyitására és a gazdaság diverzifikálására irányuló törekvéseinek, így a nők mostanában már olyan munkaköröket is betölthetnek, amelyeket korábban csak férfiak és vendégmunkások. A királyságban dolgozó nők aránya azonban 2021 harmadik negyedévében is még mindig körülbelül feleannyi volt, mint a férfiaké, 34,1 százalék, és a nők körében a munkanélküliség jóval több mint háromszor magasabb, 21,9 százalék.