Az amerikai ingatlanárak jelentős növekedést produkáltak az elmúlt években, és a piaci előrejelzések szerint a 2022-es év is komoly áremelkedéseket hozhat. Egy összesítés megnézte, mely városi térségekben található a legtöbb, legalább egymillió dollárt érő ingatlan.

Az amerikai ingatlanárak emelkedése mára azt eredményezte, hogy 2021-ben az országos medián ingatlanérték 350.000 dollár (közel 110 millió forint) volt, ami majdnem 15 százalékos növekedésnek felelt meg a 2020-as értékhez képest.

Az ingatlanárakat régiós bontásban számos különböző tényező mozgatja, a jelzáloghitelek alakulásától a népességmozgásig, azonban a nyugati és a keleti part leginkább felkapott városi körzetei (mint New York és San Francisco) hagyományosan kiemelkedően drágának számítanak.

Mindebből pedig az is következik, hogy egyre több olyan városi régió van az USA-ban, ahol erőteljesen koncentrálódnak a különösen értékes ingatlanok. A 24/7 Wall St. összegyűjtötte, melyek azok az amerikai városi térségek, ahol a legtöbb, legalább egymillió dolláros medián ingatlanértékkel bíró település található.

New York és San Francisco városi régiójában található a legtöbb milliódolláros ingatlan, az USA-banForrás: AFP/Stan Honda

A top10-es listát, nem meglepő módon, a már említett két „sztárváros" térsége vezeti. San Francisco és New York körzetében ugyanis 76-76 olyan település található, amely bekerült a millió dolláros körbe.

A harmadik Los Angeles régiója 57 településsel, de a top 10-es listán szerepel még San Jose (22), Boston (18), Seattle (16), Miami (14), Washington (11), Santa Rosa (9), valamint Santa Maria-Santa Barbara (9) térsége is.

A drágulási trend országos jelentőségét azonban jól mutatja, hogy 2021-ben az amerikai ingatlanpiac rekordot döntött. Először fordult elő ugyanis, hogy 146 új település került fel a milliódolláros listára. Ilyen sok új belépő még soha nem volt, és ezzel az Egyesült Államok egész területén összesen 481 olyan várost találtak, ahol a tipikus ingatlanérték legalább egymillió dollár.