Soha nem találná ki, melyik kontinens lesz a videojátékok legnagyobb piaca

Videójáték, Afrika, Festival of Electronics and Video Games of Abidjan
A view of participants in the PES tournament, a football game, during the second Festival of Electronics and Video Games of Abidjan at The Palace of Culture in Abidjan on November 24, 2018. - Abidjan is hosting the second Abidjan Electronic and Video Game Festival (FEJA) event to promote the video game industry in Africa. (Photo by SIA KAMBOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Az afrikai videojátékosok száma jelentős gyarapodást mutatott az elmúlt öt évben. Kétségtelen, hogy a Covid-19 világjárvány is nagymértékben hozzájárult ehhez, hiszen a kötelező otthonmaradás miatt az ügyfelek több időt és pénzt fordítottak a különféle játékokra és játékkonzolokra, ami így a játékpiac kereskedelmi szegmensének robbanásszerű növekedéséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

Afrika a világ azon régiói közé tartozik, ahol jelentősen gyarapszik a fiatalok száma. A becslések szerint 2050-re az afrikai fiatalok - azaz a 0 és 24 év közöttiek - száma körülbelül 50 százalékkal fog növekedni. Így várhatóan ezen a kontinensen él majd a legtöbb olyan személy, aki a játékpiac legnagyobb fogyasztói köréhez tartozik generációs értelemben.

Egy online focimeccs résztvevői egy Abidjanban tartott videojáték fesztiválon. Abidjan Elefántcsontpart legnagyobb városa és az ország korábbi fővárosa. Forrás: AFP/Sia Kambou

Az okostelefonok fejlődése lehetővé tette, hogy az emberek bárhol játsszanak kedvenc videojátékaikkal, és napjainkra rendkívül népszerűek lettek a multifunkcionális játékkonzolok is, amelyek nem csak a játékokat támogatják, hanem segítségükkel a játékosok videókat nézhetnek, zenét hallgathatnak és böngészhetnek is az interneten. Ezek az innovációk szintén elősegítették a videojátékok piacának növekedését a régióban.

A Newzoo játékelemző cég és a Carry1st, egy dél-afrikai játékplatform megbízásából készült 2021-es tanulmánya szerint

Afrikában 186 millió ember játszik, ami jelentős növekedés a 2015-ös 77 millióhoz képest.

Dél-Afrika 24 millió játékosával jelenleg Afrika legnagyobb videojáték-piacával rendelkező ország, ahol a lakosság 40 százaléka játszik videojátékokat. Ghána (27 százalék) és Nigéria (23 százalék) a második, illetve a harmadik helyen áll. Kenya és Etiópia a negyedik és ötödik helyen végzett a kontinensen, lakosságuk 22 százaléka, illetve 13 százaléka játszik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A dél-afrikai videojáték-piac különösen erőteljes növekedésnek volt tanúja az elmúlt néhány évben, de az olyan országok, mint Kenya, Nigéria és Uganda is vezető játékfejlesztők a kontinensen. A játékipar pedig évente dollármilliókat is hoz az országok és a cégek számára, hiszen a 186 millió játékos közül már 63 millióan fizetnek a játékokért, és ezek a számok valószínűleg szintén gyarapodni fognak. Ugyanis a helyi fejlesztők kihasználva a blokklánc technológiát sorra adnak hozzá új elemeket a játékokhoz, amely így lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját karaktereket és eszközöket is birtokoljanak.

- mondta Jay Shapiro az Usiku Games alapítója és vezérigazgatója, amely egy kenyai szerencsejáték-cég, és úttörő szerepet tölt be a blokklánc-játékok készítésében. Míg egy másik, Newswagg-tanulmány arra mutatott rá, hogy Afrikában és a Közel-Keleten már 5,9 millió játékos rendelkezik kriptóval, és ez a szám a jövőben szintén tovább erősödhet.