Kiderült az égő hajó luxusautó-rakományának értéke, a szám sokkoló

Vágólapra másolva!
A Felicity Ace teherhajó fedélzetén közel félmilliárd dollárt érő luxusautók kerülnek hullámsírba a The Guardian birtokába jutott információk szerint.
Vágólapra másolva!

A biztosítási becslések szerint a múlt héten az Atlanti-óceán közepén, az Azori-szigetek közelében kigyulladt és azóta is magányosan sodródó teherhajó fedélzetén

401 millió dollárt érő luxusautók vannak, köztük Porsche, Audi, Bentley és Lamborghini modellek is.

Ahogy azt az Origo is megírta, a Felicity Ace nevű, több mint 4.000 autót szállító speciális teherhajó szerda este kapott lángra. A hajó 22 fős legénységét sikeresen evakuálták, de a raktérben keletkezett tűz még napokig égett, amelyet a fedélzeten parkoló elektromos járművek lítium-ion akkumulátorai éltettek.

A Russell Group biztosítási szakértői elmondták: becsléseik szerint 438 millió dollár értékű áru volt a hajón, beleszámítva a 401 millió dolláros prémiumkategóriás gépjárműveket is.

Suki Basi, a Russell Group ügyvezető igazgatója szerint

az incidens legalább 155 millió dolláros veszteséget jelent a Porsche, az Audi, a Bentley és a Lamborghini tulajdonos Volkswagen vállalat számára.

A Felicity Ace teherhajó Forrás: Wikipedia

"Ezek a számok ismét megmutatták a globális ellátási lánc bizonytalanságát és sérülékenységét" – nyilatkozta Basi.

A hajó üzemeltetője, a MOL Ship Management (Szingapúr) hétfőn közölte, hogy a továbbra is égő hajó "feltételezhetően az Azori-szigetektől délre, innen távolodva sodródik."

A társaság elmondta azt is, hogy

a teherhajó továbbra is stabil, és nem szivárog belőle olaj.

Hétfőn már két tűzoltó vontatóhajó is a baleset helyszínére érkezett, egy másik, tűzoltó felszereléssel ellátott mentőhajó február 26-án érkezik majd Rotterdamból.

João Mendes Cabeças, a legközelebbi kikötő, az azori Faial sziget kapitánya a hétvégén a Reutersnek azt mondta, hogy a tüzet az elektromos járművekben lévő lítium-ion akkumulátorok táplálják, az oltáshoz így speciális felszerelésre van szükség. Az azonban nem egyértelmű, hogy az akkumulátorok okozták-e a tüzet.