Így hathat egymásra a fővárosi és az agglomerációs ingatlanok piaca

költözés, agglomeráció, ingatlan, család
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek állandó témája, hogy Budapest lakossága folyamatosan csökken. A fővárosból 2015 óta folyamatosan vándorolnak az agglomeráció irányába az emberek, és ez a tendencia a pandémiának köszönhetően tovább erősödött. Értelemszerűen ez magával hozta azt is, hogy a legtöbb régióban alaposan megugrottak az ingatlanárak, felpörgött az agglomeráció ingatlanpiaca. De vajon miként van ez hatással a belvárosra? Mennyire érinti az elvándorlás a belső kerületeket? A Central Home szakértője a belvárosi ingatlanpiac szempontjából elemzi a jelenlegi helyzetet.
Vágólapra másolva!

„Nem vezetünk pontos statisztikát arról, hogy vajon az elmúlt évek során a belvárosi lakás-forgalomból hány százalékban volt az eladók értékesítési motivációja a vidékre költözés" - mondja Ben-Ezra Orran. - „Egészen biztosan nagyon sokan voltak olyanok, akik a lezárások és a járványhelyzet miatt kezdtek el nagyobb személyes térre vágyni, és szerettek volna kertet, teraszt. Megszoktuk, hogy mostanában mindig a járványra hivatkozunk, de tény, hogy drasztikusan megugrott azoknak a száma, akik ezt érezték kiútnak. Értékesítőink számos eladótól hallották, hogy zöldövezetbe költöznének, ezért szeretnék eladni belvárosi lakásukat."

Az agglomerációs ingatlanok értékének növekedése a szakértő véleménye szerint egyértelműen arra utal, hogy a kiköltözni vágyók magas száma miatt túlkereslet jött létre a rendelkezésre álló kínálathoz képest.

Egyes becslések szerint az agglomeráció több területén 20-30 százaléknál is nagyobb mértékű áremelkedés volt.

Illusztráció Forrás: Central Home

Ben-Ezra Orran elmondta:

Hozzátette: "Mi továbbra is úgy véljük, hogy a külföldi vevőelmaradás okozta és okozza jelenleg is a legnagyobb változást a budapesti belvárosban a kereslet-kínálat viszonyát tekintve."

A szakértő úgy véli, hogy jelenleg annyira magasra emelkedtek az agglomerációs ingatlanárak, hogy ez valószínűleg meg fogja állítani ezt a kiköltözési tendenciát. Nem is szólva arról, hogy a túlzsúfolt területeken a következő évtizedekben számos infrastrukturális probléma is jelentkezhet, állandó zsúfoltság az utakon, közlekedési gondok, óvodai, iskolai férőhelyek hiánya.

A Central Home véleménye szerint:

Lassan meg fog állni ez a trend. Befektetési, esetleg lakhatási szándékkal viszont ennek köszönhetően feltehetően ismét többen szeretnének majd értékálló belvárosi ingatlant vásárolni.

Az év eleje mindenesetre még nem ezt igazolta. Januárban, lehet, hogy a járvány újabb hullámának is köszönhetően 5 százalékkal csökkent a belvárosi kerületekben az ingatlant keresők száma. Pozitívumként lehet értékelni ugyanakkor, hogy lényegesen felgyorsultak a tranzakciók, tehát a vevők tudatosabbak, rövid idő alatt képesek döntéseket hozni. A tavasz és a korlátozások világszerte történő enyhítése viszont minden bizonnyal újabb fordulatokat hoz majd ezen a területen is.