Az aranybányák még az olajkutaknál is nagyobb nyertesek lehetnek

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
miner hand holding stones from another, gold mineral extraction, precious stone exploration concept.
Vágólapra másolva!
Az idei év elejétől az olaj- és gázrészvények kiemelkedően jól teljesítettek az észak-amerikai piacokon, azonban ebben a hónapban megtörténhet a trónfosztás. Az aranybánya cégek papírjai ugyanis hirtelen komoly lendületet vettek.
Vágólapra másolva!

Az aranybánya vállalatok részvényei hirtelen nagyon erős emelkedéseket mutattak az elmúlt hetekben, aminek következtében ezek a papírok lehetnek a hónap nyertesei az észak-amerikai piacokon. Ezzel pedig megelőznék az olaj- és gázvállalatok részvényeit, melyek az év eleje óta kimagaslóan teljesítettek – írja a Mining.com.

A legértékesebb aranybánya-részvényekkel Torontóban kereskednek, ahol az S&P/TSX Composite Gold Index ebben a hónapban 15 százalékos pluszban állt február 18-án.

Ezzel pedig 13 százalékponttal felülmúlta az energiacégeket tömörítő Energy Indexet.

Közben az Egyesült Államokban olyan cégek vezetik a versenyt, mint a Newmont Corp. és a Royal Gold, melyek nagy lendületet adnak az S&P 1500 Supercomposite Gold nevű mutatónak. Az index ugyanis 11 százalékos pluszban áll ebben a hónapban, szemben az energiavállalatokat magában foglaló, S&P 1500 Supercomposite Energy Index 3 százalékos emelkedésével.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A geopolitikai kockázatok, illetve az amerikai inflációs kockázatok hatására pedig a Citi meg is emelte az arany árfolyamára vonatkozó várakozását. Az amerikai nagybank most úgy számol, hogy rövidtávon a nemesfém elérheti az unciánkénti 1950 dolláros szintet – ez 125 dollárral magasabb, mint a korábbi prognózis volt.

Az év egészére a bank 1805 dolláros árfolyamot vár, ami 7 százalékos emelésnek felel meg a legutóbbi várakozáshoz képest.

Mindazonáltal hosszabb távon az arany drágulása komoly akadályba ütközhet, amennyiben az amerikai és a kanadai jegybank is kamatot emel. A Citi elemzői éppen ezért úgy számolnak, hogy 2023 második felére már 1675 dolláros szintig csúszhat vissza az arany unciánkénti ára.