Az egyszer használatos műanyagok kivezetésének kérdése már jó ideje napirenden van, és most nemzetközi megállapodás is születhet a szennyezés csökkentése érdekében. Egy felmérés megvizsgálta, a világ országainak lakosságai milyen mértékben támogatják az egyszer használatos műanyagok betiltását.

Február 28-án, a kenyai Nairobiban kezdődik az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülése, melyen az is szóba fog kerülni, hogy a világ országai hogy tudnának egységesen fellépni a műanyagszennyezés ellen.

A tanácskozást megelőzően pedig az Ipsos végzett el egy felmérést, amelyből kiderül, az egyes országok mennyire támogatják az egyszer használatos műanyagok betiltását. Összességében az látszik, hogy a 28 vizsgált ország lakossága körében igen jelentős a tiltás támogatása. Átlagosan a lakosság kétharmada egyetért vagy erősen egyetért azzal, hogy a lehető leghamarabb ki kellene vezetni az egyszer használatos műanyagokat.

Miként a Statista ábráján is látszik, Latin-Amerikában, illetve Kínában és Indiában is kiemelkedően magas a tiltás támogatása, míg az Egyesült Államokban csupán a megkérdezettek 55 százaléka értett egyet a kezdeményezéssel. Japánban viszont még az amerikainál is kisebb, mindössze 37 százalékos volt a betiltás támogatottsága. Az USA és Japán egyébként globálisan is az élvonalban van a műanyaghulladékok előállításában.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásának támogatottsága az egyes országokbanForrás: Statista.com

A legnagyobb arányban Kolumbiában (89 százalék), Chilében (88 százalék), Kínában (84 százalék), valamint Indiában (83 százalék) értettek egyet a válaszadók az egyszer használatos műanyagok kivezetésével. Utóbbi két ország volt egyébként 2019-ben a legnagyobb egyszer használatos műanyaghulladék-kibocsátó a világon.

Összességében tehát az látszik, hogy a világ országainak jelentős része támogatja a műanyagszennyezés csökkentését. Ezt támasztja alá, hogy a válaszadók átlagosan 88 százalékban nyilatkozták azt, hogy fontosnak tartják, hogy megállapodás szülessen a szennyezés visszaszorításáról.