A világ leggazdagabbjai adják a szén-dioxid-kibocsátás közel felét

Closeup fashion image of luxury watch on wrist of businessman watch business fashion design hand clock person man suit modern luxury pocket businessman time wear white young style men casual male sexy wrist elegant work job lifestyle expensive rich clothi
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint a világ leggazdagabb emberei hatalmas karbonlábnyommal rendelkeznek. Egy tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint ugyanis a leggazdagabb 10 százalék adja a globális szén-dioxid-kibocsátás közel felét.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb 10 százaléka felel a globális szén-dioxid-kibocsátás 47 százalékáért – derül ki egy, a Nature Sustainability című lapban publikált kutatásból.

Az adatokból az olvasható ki, hogy egy átlagos magánszemély, aki a világ vagyoni eloszlásában az alsó 50 százalékba tartozik, évente nagyjából 1 tonna szén-dioxid-kibocsátásáért felel.

Ezzel szemben a leggazdagabb 1 százalékba tartozó népesség részaránya 48 tonna

– miként az a Statista alábbi ábráján is látszik.

A megoszlás természetesen nagyban függ az egyes régióktól is. Európában például az alsó 50 százalék nagyobb kibocsátásért felel, mint a leggazdagabb 10 százalék. Afrika szubszaharai részén viszont a leggazdagabb 1 százalék karbonlábnyoma magasabb, mint az alsó 50 százaléké.

A globális karbonlábnyom megoszlása a globális vagyoni csoportok körében, százalékos részarány és mennyiség (tonna) szerint Forrás: Statista.com

A kutatás eredményeiből az is következik, hogy bár a globális szegénység felszámolásáért folytatott küzdelem komoly erőfeszítéseket igényel, nem látszik igazolhatónak az a vélekedés, hogy ez (önmagában) érdemben megemelné a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Vagyis ha megvalósulnának az ENSZ fenntarthatósági és fejlesztési céljai,

és több mint egymilliárd embert sikerülne világszerte felemelni a szegénységből, ez csupán 2 százalékkal emelné meg a világ szén-dioxid-kibocsátását.

Még úgy is, hogy Afrika szubszaharai térség szegényebb országaiban például az emisszió akár a jelenlegi kétszeresére is nőhet a felzárkóztatás következtében.

Címlapi képünk illusztráció.