Senki nem tudja, mi lesz a világ végén épült szellemhotellel

21 emeletnyi luxus, mégis a pusztulás vár az elhagyatott szállodára, Algarrobico, Spanyolország
Hotel el Algarrobico, illegal construction on the coast of Carboneras, Almeria, Andalucia, Spain
Vágólapra másolva!
Csak nem két évtizede áll egy be nem fejezett hotel a tengerparton Dél-Spanyolországban. A Promotions.hu számolt be róla, hogy bár az óriási építmény sorsa nem egyértelmű, az utóbbi években egyre inkább úgy tűnik, hogy az enyészet vár rá.
Vágólapra másolva!

Hatvan évvel ezelőtt az Arábiai Lawrence című film egyes jeleneteit még egy érintetlen, sivatagos területen vették fel. David Lean rendező pont eme természetes bája miatt választotta a dél-spanyol tengerpartot, ahol a homok és a tenger oly romantikusan ölelkezik egymásba. A következő évtizedben azonban a paradicsomi táj a befektetők kezébe került, akik sorra építettek hatalmasabbnál hatalmasabb üdülőparadicsomokat, hogy odacsalják a turistákat és a pénzüket.

Az alábbi videón az almeríai szellemhotel látható:

Habár Almería még a mai napig is viszonylag nehezen megközelíthető, mert nem kapcsolódik a Spanyolország többi részét átszelő nagysebességű vasúthálózathoz, de a tömegturizmus így sem kímélte a területet. Ide épült a 21 emeletes szálloda, amit a befejezés előtt hagytak el, és azóta is ott áll érintetlenül. Három építkezési daru fölött még mindig ott maradt az épület felett,

az elhagyatott szálloda pedig kihasználatlanul áll Dél-Európa egyik legnagyobb védett természeti rezervátumának, Parque Natural del Cabo de Gata-Níjarnak a közepén.

A vulkáni területet lefedő park nyílt síkságokat, cserjés dombokat és öblöket foglal magában. Ide tartozik néhány meglévő halászfalu és egykori bányásztelepülés is. A park létrehozásakor Carboneras helyi önkormányzata beépíthető területté nevezte át a védett terület egy részét. Végül az Azata, egy spanyol ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, aki 2003-ban helyi engedélyt kapott tengerparti szállodája építésére.

A Hotel el Algarrobico Forrás: Shutterstock

Azzal érvelve, hogy a szálloda sérti a park védett státuszát, környezetvédelmi aktivisták bírósághoz fordultak, és 2006-ban befagyasztották a projektet, éppen akkor, amikor a szálloda az építkezés utolsó szakaszához ért.

Egy évtizedes bírósági csata következett, mígnem több fellebbezés után a spanyol legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a szálloda megsértette a park védelmi törvényeit. Aztán újabb bírósági per kezdődött arról, hogy ki legyen a felelős a szálloda lebontásáért, illetve ki fizesse a táj rehabilitációját.

A legutóbbi csavar szerint Andalúzia legfelsőbb regionális bírósága úgy döntött, hogy a szállodát mégsem kell lerombolni, mert az ingatlanfejlesztő Azata érvényes építési engedéllyel rendelkezik.

Hotel the Algarrobico Forrás: Shutterstock

Tehát a majdnem kész szálloda azóta csak pusztul és most senki sem tudja, hogy mi lesz vele ezután.