Elképesztő: sáskából készítenek gumimacit

Gumimaci
Vágólapra másolva!
Ha a sáskákra gondolunk, eszünkbe juthatnak a bibliai csapások, amelyben ezek a rovarok felemésztik a termőföldeket. Ám egy izraeli cég inkább azt szeretné, hogy az édesszájúakra és a gumicukorra asszociáljunk, ha ezekre a kártevőkre gondolunk.
Vágólapra másolva!

A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint izraeli Hargol élelmiszer-technológiai cég sáskák tenyésztésébe kezdett azzal a céllal, hogy számtalan édességet és finomságot állítson elő.

A különleges összetevőjű gumicukrok kétféle ízben - eper és narancs - kaphatók, és Izraelben őshonos sáskák felhasználásával készülnek.

„A Locusta migratoria egyike annak a két sáskafajnak, amelyet kósernek és halalnak tartanak" – mondta Dror Tamir, a Hargol alapítója.

Illusztráció Forrás: Origo

Mielőtt fehérjeporrá alakítják őket, a rovarokat organikus fűvel etetik, így biztosítva, hogy a tenyésztési folyamat során nem használnak növényvédő szereket.

A sáskák és a szöcskék – amelyek ugyanabba a családba tartoznak – a világon a legtöbbet fogyasztott rovaroknak számítanak, ugyanis nagyon táplálók. A Hargol honlapja szerint a sáskák 72 százalékban teljes értékű fehérjét tartalmaznak, emellett omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, kalciumot és még számtalan más vitamint is. Ugyanakkor nem tartalmaznak telített zsírokat és koleszterint sem, így egészséges alternatívát jelentenek a tenyésztett fehérjeforrásokkal, például a hússal és a tejtermékekkel szemben.

Nem csak az emberi szervezetre van pozitív hatással a sáska alapú étrend, hanem a bolygónak is jót tesz.

A tenyésztett sáskáknak nagyon kicsi a vízlábnyoma, ami a szénlábnyomukat is apróvá teszi.

Az ehető rovarok közé tartoznak még egyes hangyafajok, termeszek, lisztkukacok és poloskák.
Valójában világszerte már közel 2 milliárd ember él rovarokból álló étrenden, például Ghánában, Brazíliában és Japánban, miközben a nyugati országok alkalmazkodnak a leglassabban ehhez a fenntartható étrendhez.