Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a hőhullámok súlyos pusztulást eredményeztek az alaszkai lazacpopulációban, és a helyi tisztviselők már rendkívüli intézkedésekkel igyekeznek segíteni az állomány természetes fennmaradását. Egyes tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hagyományos halászat napjai meg vannak számlálva a térségben.
Vágólapra másolva!

Az alaszkai hatóságok már sürgősségi élelmiszer-szállítmányokkal igyekeznek meggátolni a helyi lazacpopuláció további pusztulását. A halak egyes kifutó területei ugyanis már most teljesen elnéptelenedtek az elmúlt években tapasztalt rekord magas hőmérsékletek miatt, és egyes tudósok szerint a hagyományos halászat napjai meg vannak számlálva a térségben – írja a gCaptain.

A lazac tavaly például teljesen eltűnt a 3200 kilométeres Yukon folyó folyásából, mivel a halak elpusztultak, még mielőtt szaporodni tudtak volna.

Noha a 2021-es év hőmérséklete némileg enyhébb volt, de ezek a veszteségek még így is azt eredményezték, hogy Alaszkában és Kanadában is le kellett állítani a lazacok szokásos betakarítását, hogy elegendő hal maradjon életben a szaporodáshoz.

A Yukon folyó lazacveszteségei pedig súlyos gazdasági csapást jelentenek a kereskedelmi halászoknak és az őslakos közösségeknek egyaránt. Utóbbiak ugyanis egész évben alapvető élelmiszerként halmozzák fel a halat.

Súlyos lazacválság alakult ki Alaszkában és a Yukon folyó területén Forrás: Wikimedia Commons (c) Dave Bezaire, 2009/Dave Bezaire

Kereskedelmi szempontból az összegek jól mutatják a drámai változást. 2020-ban a lazachalászok 51 480 dollárt kerestek a betakarítással,

ami elképesztő csökkenés ahhoz képest, hogy egy évvel korábban a bevételük még 2,5 millió dollár volt, 2018-ban pedig 4,67 millió dollár.

Nem meglepő tehát, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma a múlt hónapban katasztrófahelyzetet hirdetett ki a Yukon folyó halászatára, és szövetségi segélyalapokat bocsátott a térség rendelkezésére. Emellett az állam több területre is sürgősségi halszállítmányokat küldött.

A tudósok a folyamatért leginkább az óceán felmelegedését okolják. A Bering-tengeren és a Csendes-óceán északi részén ugyanis 2014 és 2019 között súlyos hőhullámok sújtották a lazacpopulációkat, mielőtt visszatértek az ívóhelyeikre.

További probléma, hogy a növekvő vízhőmérséklet miatt a lazacok nem jutnak megfelelő táplálékhoz. A fiatal lazacok ugyanis olyan tápanyagszegény zsákmányokat vehetnek fel az étrendjükbe, mint a medúzák, miközben a Bering-tenger melegebb vizei kiszorítják a táplálóbb zooplanktonokat, melyek hagyományosan táplálékul szolgálnak a halak számára.

Egyes szakértők szerint tehát arról van szó, hogy a lazacok éheznek a klímaváltozás miatt.

A szakérők emellett rámutatnak, hogy a tartós felmelegedés következtében a lazacok új területeket kereshetnek maguknak Alaszkában. Ez viszont alapjaiban alakíthatja át azoknak a közösségeknek az életét, amelyek hagyományosan támaszkodnak a lazachalászatra.