Ötvenöt évvel ezelőtt, 1967-ben kezdte meg a működését a világ első bankjegykiadó automatája, innentől kezdve pedig az ATM-ek igazi sikertörténetet írtak, és világszerte gyorsan népszerűvé váltak (ATM = automatic teller machine). Az utóbbi években azonban egyre népszerűbbé váltak a készpénzmentes fizetési megoldások, amik miatt sokan már a bankautomaták végét jósolják. De vajon igazuk lesz-e azoknak, akik kongatják a vészharangot felettük? Cikkünkben ennek a kérdésnek jártunk utána.  

Mindenekelőtt nézzük meg, hogyan született meg a készpénzfelvételnek ez a rendkívül egyszerű és praktikus módja. A legenda szerint John Shepherd-Barronnak, a De La Rue nyomdaipari vállalat mérnökének (a cég több országnak gyártott bankjegyeket és okmányokat), a fürdőkádban ülve jutott eszébe a bankautomata ötlete, miközben azon bánkódott, hogy aznap lekéste a bankja nyitvatartási idejét. Az ilyen kellemetlenségeket lehetett volna megelőzni a nyitva tartási időtől függetlenül elérhető, önműködő pénzfelvétel lehetőségének megteremtésével.

Működni kezd az első bankautomata 

Ötletét azonnal eljuttatta a Barclays Bankhoz, amelynek vezetői lelkesen fogadták javaslatát. Az első ATM 1967. június 27-én London külvárosában, Enfield egyik főutcájában, a Barclays Bank fiókjában kezdte meg működését. 

1967: megkezdte működését az első ATM a Barclays Bank London északi külvárosában, Enfieldben található fiókjábanForrás: Getty Images/Keystone

Ahogy azt az angol kifejezés is mutatja, az Automated Teller Machine (ATM), azaz a bankautomata első funkciója a pénzfelvétel állandó lehetőségét tette lehetővé. Méghozzá bankkártya nélkül. De akkor hogyan is folyt a pénzfelvétel az Enfield roadon? Az ügyfelek előzetesen ellátogattak a bankba, ahol megadták a későbbiek során felvenni kívánt összeg mértékét (ami nem haladhatta meg a 10 fontot), majd átvettek egy egyedi kóddal ellátott papírkártyát. Ezt kellett az ATM-be csúsztatni a készpénzfelvételhez, a biztonságról pedig egy kód gondoskodott.

Barron találmányát máig a világ első automatizált pénztárgépének tartják, bár a fenti eredettörténetet a banktörténészek csak városi legendának tartják. Megbízhatóbb források szerint a bankok egymással párhuzamosan kutatták a pénztárgépek automatizálásának megoldási lehetőségeit, és a mérnökök fejlesztéseivel már korábban is értek el eredményeket.

Az 1960-as években egy New York-i bank előcsarnokában már állt egy hasonló berendezés. A rossz nyelvek szerint a masinát leginkább alvilági figurák, szerencsejátékosok és prostituáltak használták, akik kerülték a banki alkalmazottakkal történő „hivatalos" találkozásokat.

A Barclays Bank vezetősége felavatja az első bankautomatát enfieldi fiókjukban 1967. június 27-énForrás: Getty Images/Fox Photos

A nagy áttörést az 1969-es év hozta meg, amikor több nagy brit, japán és amerikai bank is legyártotta a maga automatáját.

A bank, amely sosem zár be

1970-ben az angol James Goodfellow szabadalmaztatta azt a ma is ismerősen hangzó ötletet, amely a pénzfelvételt egy bankkártyával kapcsolta össze, ahol az azonosítást egy négyjegyű PIN-kód oldotta meg. Az első év eltelte után 1000 ilyen ATM automatát telepítettek a világban.

Az emberek eleinte nem bíztak az új technológiában. Az áttörést olyan nem várt események segítették, mint egy hatalmas havazás New Yorkban, amikor a bankok napokig nem tudtak kinyitni. Mondani sem kell, az ATM-használat ebben az időszakban 20 százalékkal emelkedett. 

Máig idézik a Chemical Bank reklámszlogenjét, ami a New York-i Rockville Centerben telepített automatájának átadását kísérte: „Szeptember 2-án bankjaink 9 órakor nyitnak, és soha többé nem zárnak be". 

Készpénzfelvétel a hatvanas évek második felében egy londoni bankautomatábólForrás: Getty Images/Peter Ruck

Az ATM technológia kezdetben nem volt egységes, számos megoldással kísérleteztek világszerte. Volt olyan berendezés, amelybe mágneses vagy lyukkártyát kellett csúsztatni, másokba fém vagy műanyag zsetont dobott a felhasználó, amit a bank később postai úton juttatott vissza ügyfeleinek.

Bohócnak öltöztetett ATM-ek

Az Egyesült Államokban meg kellett szerettetni az ATM-eket azokkal az ügyfelekkel, akik továbbra is a személyes ügyintézést részesítették előnyben. Egyes bankok megszemélyesítették a gépeket, bohócnak vagy éppen Star Trek-szereplőnek „öltözött" automatákkal kísérleteztek, mások pedig fagylalt- és hamburgerkuponokkal próbáltak az emberek bizalmába férkőzni.

Mindezzel együtt az önkiszolgáló automatarendszerek hosszú távon a felhasználók egyre szélesebb körei számára váltak vonzóvá, forradalmasították a bankszektort, ezentúl már nem kellett felkeresni egy adott bankot az alapvető pénzügyi tranzakciók lebonyolításához. 

A következő lépést az ATM-ek bankfiókoktól való elszakadása jelentette, amikor már e berendezések egy vasútállomáson vagy épp egy kisboltban is elérhetővé váltak.

Néha pedig egészen különös külsőt kapnak ezek a berendezések - ezekből készítettünk egy látványos képekkel teli összeállítást.

Kattintson a képre a különleges megjelenésű ATM-ekért!

Kattintson a képre!Forrás: AFP/Timm Schamberger

A 20. század utolsó évtizedére a bankok számára az ATM-ek használata megkerülhetetlenné vált. Ezek a folyamatok már előrevetítették azt a későbbi – jelenkori – állapotot, amikor a különféle banki tevékenységek a nap 24 órájában, bárhonnan lebonyolíthatóvá váltak.

Lapozzon! A következő oldalon elmondjuk, hogy milyen jövőt jósolnak a szakemberek az ATM-eknek.