Megtévesztő kedvezményeket kínálhatott két elektronikai cikkeket forgalmazó áruházlánc

Black Friday ECONOMY COMMERCE prices Consumer nwf lnw 23 November 2018, Hamburg: "Red Friday" is written on a sticker in a Media Markt store in Hamburg on discount day Black Friday. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the disco
23 November 2018, Hamburg: "Red Friday" is written on a sticker in a Media Markt store in Hamburg on discount day Black Friday. According to estimates by the Handelsverband Deutschland (HDE), the discount battles "Black Friday" and "Cyber Monday" will spend around 2.4 billion euros on purchases in numerous special offers. Photo: Bodo Marks/dpa
Vágólapra másolva!
Megtéveszthette a fogyasztókat a Media Markt és az Euronics akciós gyakorlata, az üzemeltetőik ellen ezért eljárás kezdődött - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A GVH szerint

az olcsóbban hirdetett termékeket korábban csak átmeneti jelleggel kínálták a magasabb, nem akciós áron, a kedvezmény tehát megtévesztő lehet.

A versenyfelügyeleti eljárás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az Euronics áruházakat üzemeltető Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a magyarországi Media Markt üzleteket működtető Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. jogsértést követett el. A vizsgálat időtartama 3 hónap, indokolt esetben 2 alkalommal legfeljebb 2-2 hónappal meghosszabbítható - írták.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A májustól érvényes új szabályozás egységes, szigorú elvárásokat ír elő a kedvezmények feltüntetésére. Néhány kivételtől eltekintve eredeti árként csak az akciót megelőző, minimum 30 napos időszak legalacsonyabb árát lehet feltüntetni, így nem lesz értelme rövid időre felárazni a termékeket, hogy utána kedvezményes ajánlatként lehessen reklámozni - olvasható a közleményben.