Itt a várt OPEC+ döntés az olajkitermelésről

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szerdán rövid egyeztetés után úgy döntött, hogy az eredeti terveknek megfelelően áprilisban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést. A döntést nem befolyásolta a világ egyik legnagyobb olajtermelője, Oroszország ellen hozott számos rendkívül szigorú nemzetközi szankció.
Vágólapra másolva!

Az OPEC+ országok tavaly júliusban megállapodtak abban, hogy havonta 400 ezer hordóval növelik a termelésüket mindaddig, amíg el nem érik azt a napi 9,7 millió hordót, amennyivel 2020 májusában csökkentették termelési szintjüket. A tavaly júliusi megállapodás része volt az is, hogy az OPEC+ országok havonta üléseznek, hogy megerősítsék a korábbi megállapodásukat és ha szükséges, változtassanak azon.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A szerdai döntés várható volt, és hatása nem volt érzékelhető az olajárra.

Röviddel 15 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 112,63 dollár volt, ami 7,66 dolláros, 7,30 százalékos emelkedés keddhez képest. Szerdán eddig 106,88 dollár és 113,93 dollár között mozgott a Brent ára.

A következő OPEC+ miniszteri találkozót március 31-én tartják.