Orosz milliárdosok magángépeit követi a fiatal, aki eddig Elon Musk repülőgépének útvonalát figyelte

Global 7000, magánrepülő
BEVERLY HILLS, CA - MAY 04: An exterior view of the Bombardier Global 7000 Jet during the Bombardier Business Aircraft Global 7000 Jet Showcase at The Beverly Hilton Hotel on May 4, 2016 in Beverly Hills, California. Michael Kovac/Getty Images for Bombardier Global/AFP
Vágólapra másolva!
Merész lépésre szánta el magát az az amerikai fiatalember, aki nemrég azzal szerzett magának ismertséget, hogy Elon Musk magánrepülőgépének útját követte automatizált módon, amit a Twitter felületén folyamatosan közvetített is - az esetről, illetve a világ leggazdagabb emberének reakciójáról az Origo is beszámolt. A Jack Sweeney nevű fiatal férfi most újra vérszemet kaphatott, mivel több új fiókot is létrehozott a Twitteren - ezekkel azonban egyes orosz oligarchák repülési útvonalait kezdte el figyelni, nyilvánvalóan a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború kapcsán, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Sweeney az újabb célpontjainak nyomon követéséhez néhány napja egy új Twitter-fiókot regisztrált, ahol legalább 21 orosz milliárdos és mágnás magángépeit követi nyomon. Az új fiók, a @RuOligarchJets szerint például a Chelsea futballklub tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a magánrepülőgépei és helikopterei hétfő óta sokfelé megfordultak, Moszkvában, Bakuban és Dubajban is.

A 19 éves floridai fiatal nem állt meg a gépek követésénél, ugyanis azok üzemanyag-felhasználását és a költségeit is figyeli. Abramovics gépénél maradva a profilból megtudható, hogy a dúsgazdag orosz üzletember repülőgépe nemrég Bakuban szállt le, 2 óra 27 percet repült, 3.767 kilogramm kerozint használt fel, ami 6.369 dollárba került, és 13 tonna károsanyagot bocsátott a levegőbe.

A Sweeney által nyomon követett oligarchák közé tartozik még Alekszandr Abramov acélmágnás is, akinek magángépei az utóbbi pár napban elrepültek Londonba, a Seychelle-szigetekre, Antigua és Barbudára, valamint Abu Dhabiba is.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/photoncatcher/Photoncatcher

Howard Stoffer, a New Haven-i Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora és Oroszország-szakértője az NBC-nek azt nyilatkozta, hogy zseniálisnak tartja a Közép-Floridai Egyetemen egyebek mellett informatikát is tanuló fiú fejlesztéseit, majd hozzátette:

„Le kell leplezni Oroszország oligarcháit és el kell érni, hogy busásan megfizessenek minden elkövetett bűneikért. Segíteni kell az Egyesült Államok kormányát az információk és a háborús bűnösök felkutatásában, majd hagyni kell, hogy ezek birtokában megtegyenek minden olyan intézkedést, amelyet szükségesnek tartanak."

Sweeney nem állt meg az oligarcháknál, már az orosz elnök repülőgépeinek útvonalait is ismeri.

Ezt bárki megnézheti, aki felkeresi a @PutinJet Twitter-fiókot. Itt azonban az adatok nem biztos, hogy mindig pontosak, figyelmeztet a fiú. Az automatikus légtérellenőrző adásának oroszországi lefedettsége ugyanis nem tökéletes.

Az orosz elnök és a mágnások mellett Sweeney legalább 16 másik automatizált Twitter-fiókot is létrehozott, amelyek a gazdagok és hírességek, köztük a Microsoft társalapítója, Bill Gates és a rapper Drake repülési mozgását is nyomon követik.