95 százalékot zuhant a Sberbank részvénye a londoni tőzsdén

Sberbank, logó, Budapest, Rákóczi út 7, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az értékének jelentős részét elvesztette szerdán a Sberbank részvénye. A londoni tőzsdén a papír 95 százalékot zuhant, ahogy a pénzintézet kivonul Európából.
Vágólapra másolva!

Hatalmas veszteséget szenvedett el szerdán az orosz Sberbank papírja a londoni tőzsdén. A vállalat részvényét képviselő, az Egyesült Államokban kibocsátott letéti jegye (ADR)

95 százalékot zuhant a napközbeni kereskedés során, miután kiderült, a pénzintézet kivonul Európából

– írja a CNBC.

"A csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak" – állt a bank korábbi közleményében.

Mindeközben a vállalat arról is jelentett, hogy tavalyi adózott eredménye 1246 ezer milliárd rubel (1 rubel 2,9 forint) volt, ami 63,9 százalékkal haladta meg a 2020. évit.

A tőkemegtérülési mutató (ROE) 24,2 százalék, kamatbevétele 1800 ezer milliárd rubel volt.

A Sberbank tavaly 25,9 százalékkal növelte a magánszemélyeknek és 11,1 százalékkal a cégeknek nyújtott hiteleket. A lakossági hitelállomány 2021-ben 25,9 százalékkal több mint 11 ezer milliárd rubelre nőtt.

Az eredmények ellenére a kivonulás híre mozgatta a cég papírját. Londoni idő szerint késő délelőtt a Sberbank árfolyama 0,01 dolláron állt, ami 94,24 százalékos szakadásnak felelt meg.

A pénzintézet egyébként az év elejéhez képest az értékének 99,9 százalékát elvesztette.

Október végén az ADR még 21,245 dolláron állt.

Ezzel párhuzamosan más, Londonban jegyzett orosz vállalatok részvényei is jelentős eséseket mutatnak. A Lukoil, a Novatek, valamint a Rosneft egyaránt komoly mínuszokat szenvedtek el.

Az orosz tőzsde szerdán már a harmadik egymást követő napon tartott zárva, mivel a hatóságok ezzel igyekeznek meggátolni egy esetleges részvénypiaci zuhanást.