Beszáll a napenergiába egy 139 éves szénbányász cég

szénbányászat szén bánya bányászat
Peabody Energy, USA, North Antelope Rochelle Mine (NARM)
Vágólapra másolva!
Elmozdul a tiszta energia felé az Egyesült Államok legnagyobb szénkitermelő vállalata. A 139 éve alapított Peabody Energy Corp. ugyanis beszáll a napenergiába is.
Vágólapra másolva!

Szimbolikusan is fontos lépésre szánta el magát az Egyesült Államok legnagyobb szénbányász vállalatának számító Peabody Energy Corp. A közel 140 éves cég ugyanis beszáll a napenergiába. A társaság a Riverstone Credit Partners és a Summit Partners Credit Advisors nevű cégekkel együttműködve indít napenergia projekteket a nyugdíjazott szénbányák területén – írja a Mining.com a Peabody keddi bejelentése alapján.

Noha a szénbányászattal 1883 óta foglalkozó vállalat döntése jól mutatja az energiapiaci átállás fontosságát, a szakértők szerint nem valószínű, hogy stratégiai váltásról van szó.

A Peabody közlése szerint a cég új bevételforrásokat keres, de azt egyelőre nem jelezte, hogy pontosan mekkora beruházásról van szó. A vállalat elsődlegesen továbbra is a szénre kíván fókuszálni.

Beszáll a napenergiába az USA legnagyobb szénkitermelője Forrás: Peabody Energy

A részvénypiac mindenesetre kedvezően reagált a bejelentésre. A Peabody részvényei amerikai idő szerint kedd délelőtt 10 százalékot emelkedtek.

Az R3 Renewables nevű közös vállalkozás kezdetben hat területen indul majd be, Indiana és Illinois államban. A tervek szerint a következő hat évben több mint 3,3 gigawatt kapacitású napenergia projektet, illetve 1,6 gigawatt kapacitású akkumulátor-tárolási projektet fejlesztenének.

A Peabody egyébként nem az első jelentős amerikai szénbányász cég, amely elmozdul a napenergia felé.

Júniusban a Hallador Energy jelentette be, hogy egy legalább 1000 megawattos megújuló projektet tervez fejleszteni, szintén Indiana államban.